Miljoenenschikking Uber vanwege grote hack

Technologiebedrijf Uber telt 148 miljoen dollar neer voor het schikken van Amerikaanse claims in verband met de grote hack bij het bedrijf in 2016.

Hierbij zijn afspraken gemaakt voor vijftig staten en het federale district Washington DC. Het gaat om de grootste schikking ooit die betrekking heeft op het lekken van persoonlijke gegevens.

De hack in kwestie vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam er pas in november vorig jaar mee naar buiten. Hackers hadden de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app van Uber gestolen. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers afhandig gemaakt. Saillant detail is dat Uber de hackers 100.000 dollar betaalde om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen.

Eerder dit jaar kreeg Uber al een tik op de vingers van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) vanwege het lang achterhouden van de hack. Waar de toezichthouder zich vooral aan stoorde was dat het al de tweede keer was dat Uber zoiets had gedaan. Uber had in 2014 al een soortgelijk datalek achtergehouden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen