Miljoenenboete Maltese bank Marcel Boekhoorn geschrapt

Miljoenenboete Maltese bank Marcel Boekhoorn geschrapt
De Maltese Novum Bank, eigendom van zakenman Marcel Boekhoorn, hoeft toch geen boete van 1,75 miljoen euro te betalen.

De bank kreeg die boete eerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opgelegd omdat de bank zogenoemde flitskredieten aanbood zonder daarvoor een vergunning te hebben. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zet daar nu alsnog een streep door. Novum Bank heeft zelf altijd ontkend iets fout te hebben gedaan.

De kwestie gaat over praktijken die tussen september 2013 en juni 2016 onder de merknaam Cashper speelden. In die tijd verleende het bedrijf 140.000 kortlopende leningen, vaak tegen hoge kosten. De klanten moesten bovenop de wettelijk toegestane 14 procent rente vaak ook een kwart van het geleende bedrag als kosten betalen. Zo moest een klant die 200 euro leende voor dertig dagen in totaal 252,15 euro afrekenen.

Novum Bank, dat een Maltese bankvergunning heeft, bood de Nederlandse kredieten aan vanuit een bijkantoor in Berkel en Rodenrijs. Dit bijkantoor was echter niet bij de Maltese toezichthouder aangemeld, waardoor dit kantoor zich aan het toezicht van de AFM onttrok. Nadat de toezichthouder bij de bank aan de bel had getrokken, stopte die direct met kredietverstrekking in Nederland. Boekhoorn heeft via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos een meerderheidsbelang in de bank.

Volgens het CBb heeft Novum Bank de regels echter niet overtreden. De bepaling waar de AFM zich op baseerde zou niet van toepassing zijn geweest op de Maltese bank. Anders dan de AFM oordeelt het CBb dat Novum Bank een beroep kan doen op de uitzondering van de vergunningplicht. Het CBb is eindrechter in deze zaak.

Gerelateerde artikelen