Miljoenen voor vrouwelijke durfondernemers

Borski Fonds heeft 21 miljoen voor vrouwelijke ondernemers. ABN AMRO, ING en Rabobank doen elk voor 5 miljoen mee.

Vrouwelijke ondernemers met groeiambities kunnen aankloppen bij een nieuw fonds voor durfinvesteringen. Het Borski Fonds, vernoemd naar een van de eerste Nederlandse vrouwelijke investeerders Johanna Borski, heeft daarvoor 21 miljoen euro opgehaald. Het fonds voorziet volgens de oprichters in een behoefte omdat vrouwelijke ondernemers nu nog vaak misgrijpen bij het zoeken naar investeerders.

Het merendeel van het geld komt van de drie Nederlandse grootbanken. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben ieder 5 miljoen euro toegezegd. Daarnaast investeren ook Van Lanschot, fondsen die opereren namens een familie en een groot aantal particuliere investeerders.

Volgens directeur Simone Brummelhuis zijn durfinvesteerders nu meestal mannen. Vaak hebben die volgens haar de neiging te investeren in “gelijkgestemden”. Daardoor vallen veel vrouwen buiten de boot, zo erkent ook ABN AMRO. Slechts een paar procent van het beschikbare kapitaal voor start-ups gaat naar vrouwelijke ondernemers. Dat is een gemiste kans want vrouwen genereren twee keer zo veel rendement als mannen, is de ervaring van ING.

Het fonds verwacht vijftien tot twintig bedrijven aan financiering te helpen in de komende vijf jaar. Volgens het Borski Fonds liggen er overal kansen voor vrouwelijke ondernemers, van bedrijven die personeelszaken regelen tot nieuwe sectoren als 'femtech', waar producten als digitale anticonceptie en draagbare borstkolven onder vallen.

Vandaag meldde de EU dat vrouwen in de EU 16 procent minder verdienen in gelijkwaardige banen dan mannen

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen