Miljardenclaim tegen oliebedrijven in VS om klimaatverandering

Oregon eist 51 miljard van onder andere BP, Shell en Exxon Mobile.
  • Eis schadevergoeding vanwege hoge temperaturen
  • Zaak tegen traditionele fossiele energiebedrijven

Een district in de Amerikaanse staat Oregon heeft een rechtszaak aangespannen tegen zeventien bedrijven, waaronder oliegiganten BP, Shell en Exxon Mobil. Multnomah County, dat ook de stad Portland omvat, eist in totaal 51 miljard dollar van de groep bedrijven.

Schuldig aan hoge temperatuur
Multnomah County beweert dat de CO2-uitstoot van deze bedrijven medeverantwoordelijk is voor de ongekende hittegolf in de zomer van 2021. Tijdens die periode werd een deel van de Amerikaanse en Canadese westkust getroffen door de zogenaamde ‘heat dome’, waardoor de temperaturen op sommige plaatsen bijna vijftig graden Celsius bereikten. 69 mensen kwamen daarbij om het leven.

“De hittegolf was een direct en voorzienbaar gevolg van het feit dat de beklaagden de afgelopen zes decennia hebben geprobeerd zoveel mogelijk fossiele brandstofproducten te verkopen”, aldus de aanklacht.

Eis voor schadevergoeding
Het district eist 50 miljoen dollar voor de geleden schade in 2021 en 1,5 miljard dollar voor de verwachte toekomstige schade als gevolg van de klimaatcrisis. Daarnaast wil het district dat de zeventien bedrijven nog eens 50 miljard dollar betalen om er de gezondheidszorg te verbeteren, zodat die beter kan omgaan met de gevolgen van extreme hitte en ander noodweer.

Schending recht op gezonde leefomgeving
Eerder deze week werd in Montana een andere klimaatzaak afgesloten, waarbij zestien jongeren deze Amerikaanse staat voor de rechter hadden gedaagd wegens schending van hun recht op een schone en gezonde leefomgeving. Binnen enkele weken wordt daar een uitspraak van de rechter verwacht.

Gerelateerde artikelen