Militair belang? Dan steunt de staat een bedrijf financieel

Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Het bedrijf wordt geholpen omdat het belang voor het land te groot is.
Hoeveel financiële steun kan IHC tegemoetzien?
Het bedrijf krijgt 70 miljoen euro aan staatsgaranties op geld dat investeerder HAL ter beschikking stelt aan het scheepsbouwbedrijf. Dat staat gelijk aan de helft van wat HAL aan IHC verstrekt, namelijk 100 miljoen euro aan financiële garanties en 40 miljoen euro voor werkkapitaal.
Wat is precies de bedoeling met dat geld?
Het geld is belangrijk om weer normaal te kunnen opereren als bedrijf. De staatssteun maakt het mogelijk dat exportkredietverzekeraar Atradius garanties kan geven voor de bouw van grotere en complexere schepen. IHC kan verder met een aantal getekende orders als de financiering rond is.
Waarom laat de overheid dit niet over aan de markt?
Volgens de minister is IHC te belangrijk voor Nederland om niet opnieuw te steunen. Naast kennis over baggerschepen is het bedrijf namelijk ook een belangrijke leverancier van militair materieel voor de marine. Zo werkt het bedrijf met Naval aan nieuwe onderzeeërs voor Nederland. Juist nu Defensie moet opschalen is het voor Nederland belangrijk om zo’n bedrijf in huis te hebben.
Waarom moet ICH opnieuw gered worden?
Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen.
Wat ging er mis met het bedrijf?
IHC dreigde in 2020 bankroet te gaan na grote verliezen en steeds hogere schulden. Die waren het gevolg van risicovolle opdrachten die de scheepswerf aannam en kleine winstmarges. Investeerder HAL, banken en de regering werkten toen samen aan een reddingspakket.
Wordt dit geen bodemloze put?
Volgens topman Derk te Bokkel is het resultaat in 2024 verbeterd, maar hij noemt geen exacte cijfers. Dit jaar verwacht hij een verdere verbetering.