‘Microsoft betaalt 0 belasting over 315 miljard winst’

Media speuren actief naar wantoestanden met belastingontwijking.

Microsoft Round Island One boekte in 2020 315 miljard dollar winst. Daarover betaalde de Ierse dochter van Microsoft nul dollar aan belasting.

Dat onthulde Britse krant The Guardian. Microsoft Round Island One is fiscaal gevestigd in Bermuda, dat geen belasting heft op bedrijfswinsten.

Belastingontwijking door grote bedrijven staat als onderwerp al een tijdje in de spotlights. Internationale media speuren actief naar voorbeelden van omvangrijke voorbeelden.

De miljardenwinst van de Microsoft-dochter is ongeveer driekwart het bruto binnenlands product van Ierland, dat in 2020 een omvang had van omgerekend 437 miljard dollar. Opvallend is dat de Microsoft-dochter een personeelsbezetting heeft van nul. Wel telt Microsoft Round Island One een aantal bestuurders.

Microsoft Round Island One is belast voor het wereldwijd innen van de afdrachten voor softwarelicenties van Microsoft. In coronajaar 2020 liep de winst gigantisch op. In 2019 bedroeg die 10 miljiard dollar. Volgens The Guardian kondigde de Ierse dochter aan om vorig jaar een dividend van 55 miljard te hebben uitgekeerd aan het moederbedrijf. ben betaald.

In de VS ligt Microsoft Round Island One onder een vergrootglas. De Amerikaanse Senaat is een onderzoek gestart naar zowel het moederbedrijf als Ierland vanwege de Round Island-constructie.

Al eerder is opgemerkt dat de big techs de grootste gebruikers zijn van fisclale constructies in belastingparadijzen. Microsoft stelt dat er niks aan de hand is. Het tech-bedrijf is al 35 jaar actief in Ierland, waar het een bijdrage levert aan de nationale economie, aldus een woordvoerder.

Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix en Apple zijn er al eerder van beschuldigd dat zij de afgelopen tien jaar 96 miljard dollar minder belasting te hebben betaald dan volgens hun jaarlijkse financiële rapportering zou mogen worden verwacht.

 

Gerelateerde artikelen