Michael Lucassen (TIIN Capital): “Steeds meer investeringsvoorstellen door behoefte aan innovatie”

Private equity investeerder TIIN Capital richt zich primair op bedrijven in de ICT en high tech-sector. Volgens Michael Lucassen, één van de managing partners van TIIN, is er in deze sectoren een grote drang tot vernieuwing. "Bij steeds meer producten en diensten is de technologische component van doorslaggevend belang. Als investeerder in ICT en high tech lever je niet alleen de benodigde fondsen, maar ook gespecialiseerde kennis en kunde aan."

Onlangs startte TIIN (The Informal Investors Network) een nieuw fonds voor overnames van ICT- en hightechbedrijven, dat 30 miljoen euro groot moet worden. TIIN wil daarbij een deel van de 150 miljoen euro binnenhalen die het ministerie van Economische Zaken (EL&I) in samenwerking met het Europese Investeringsfonds (EIF) beschikbaar stelt voor technologieinvesteringen. Naast reguliere informal investors haalt TIIN dus ook geld op bij de overheid, die de komende jaren fors wil investeren in ICT innovaties.

Lucassen: “Aan de investeringskant ligt onze focus op ICT en innovatieve maakindustrie (high tech). Deze investeringen worden gedaan via onze zogenaamde TechFunds en via het Buy-out & Growth Fund. Het TIIN TechFunds investeert in jonge, innovatieve bedrijven die jonger zijn dan 5 jaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Technostarters regeling van de overheid. Het Buy-out & Growth Fund investeert in bedrijven waar de ontwikkelingsfase achter de rug is, technologisch en commercieel het bewijs is geleverd en bij voorkeur de onderneming cash flow positief is, maar groeikapitaal nodig is om de onderneming naar een volgend plan te brengen; veelal bedrijven ouder dan 5 jaar. Hier maken wij gebruik van de Regeling Groeigarantie van de overheid. Er zijn twee TechFunds operationeel en een derde zal starten wanneer het tweede fonds vol geïnvesteerd is. Er is één Buyout & Growth Fund operationeel, hier is nog beperkte investeringsruimte, en de funding voor het nieuwe Buy-out & Growth Fonds start in het 4e kwartaal van dit jaar.”

Een actieve private equity partij kortom, die naast managing partners Lucassen, Maarten Derks en Willem van den Berg plaats biedt aan zeven medewerkers en zeven commissarissen. Lucassen: “In beide fondsen hebben wij een ondernemende aanpak en actief beheer van de participaties, hetgeen ook het karakter van TIIN Capital is. Onze achterban, de investeerders, bestaat uit een netwerk van 500 ondernemende informals waarvan een groot deel de fondsen van kapitaal, kennis en kunde voorziet. De participaties bij de fondsen dienen zich te onderscheiden door zich in een sector te bevinden waar een drang bestaat tot vernieuwing. Bedrijven met een technologische component van doorslaggevend belang, die bijvoorbeeld actief zijn in speciaalmachines, maar ook medische applicaties. Binnen industriële bedrijven is eveneens aandacht voor vernieuwing en efficiency, met name om concurrentie uit het buitenland het hoofd te kunnen bieden.”
____________________________________________________________________________________
Ontdek hoe u succesvol een bedrijf (ver)koopt
Bent u ondernemer, manager, accountant, M&A-adviseur of financier en bent u actief in overnames? Wilt u uw bedrijf voor de hoogste prijs verkopen? Wilt u een bedrijf overnemen en geen euro te veel betalen? Volg een succesvolle cursus gericht op fusies en bedrijfsovernames (M&A), Corporate Finance en Private Equity. Bekijk het overzicht en schrijf u in. 
__________________________________________________________________________________

Gevraagd naar een aantal bijzondere participaties is Lucassen geneigd om alle participaties af te gaan. “In feite hebben we natuurlijk alleen maar bijzondere participaties. Wanneer ik er dan toch een paar moet noemen, is One2May bijvoorbeeld is een bedrijf dat met de cell-broadcasting technologie onder andere burgeralarmering heeft ontwikkeld. Vanuit een mobile telefonie zendmast kan aan alle mobiele telefoons binnen het bereik van deze mast een bericht gestuurd worden; handig bij bijvoorbeeld gifwolken en raketaanvallen.”

“Een andere participatie is The Saints, dat mobiele applicaties ontwikkelt voor bijvoorbeeld Android smartphones en tablets. Dit bedrijf is verkocht aan Consolidated Media Industries. CWR Mobility is een bedrijf dat CRM software van Micorosoft ontsluit op mobiele apparatuur door middel van een eigen softwareplatorm; Type22 heeft een innovatief bagage afhandelingssyteem ontwikkeld voor de luchtvaartindustrie; Sweebr heeft een online kassa platform ontwikkeld en SecondFloor levert complianceoplossingen voor diverse grote financiële instellingen. Als laatste noem ik Chess iX, gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen op mobiel en internet platformen zoals epayments, eticketing, ecommerce en loyalty. Onze portefeuille zit vol innovatieve, jonge bedrijven die we naar een volgend plan brengen door waardecreatie of door ze te verkopen aan strategische investeerders. Wij verwachten kwalitatief en kwantitatief groei in investeringsvoorstellen, door de continu aanwezige behoefte aan innovatie. Door het deels wegvallen van financiering door banken zal de vraag naar kapitaal toenemen bij jonge bedrijven, waarvoor ze ook bij ons komen.”

Hoe ziet Lucassen de toegenomen wet-en regelgeving voor Private Equity investeerders? “Zolang het werkbaar blijft en geen onnodige kosten met zich brengt vanwege een hoger, al dan niet Europees doel dat ver van ons weg staat beschouw ik het als een onderdeel van de verdere professionalisering van de sector. Hierbij is er een groot verschil in onze sector tussen de fondsen die gebruikmaken van het ‘grote’ institutionele geld en de partijen die beperkter van omvang zijn en gebruik maken van middelen van ‘informal investors’, zoals in ons geval. Daarnaast maken wij ook nog gebruik van overheidsinstrumenten waardoor een zekere controle aanwezig is. Uiteindelijk gaat het erom dat we onder meer goed georganiseerd zijn, transparant ten opzichte van alle stakeholders en op de juiste wijze met risico’s omgaan. Ik heb het idee dat ook dat voor de toezichthouders AFM en DNB een uitgangspunt is en dat de ‘grenzen’ van de regelgeving zo getrokken worden dat het werkbaar blijft.”

TIIN streeft naar een substantieel minderheidsbelang: bij de TechFunds ligt dat tussen de €600.000 en €1.000.000, bij het huidige Buy-out Growth Fund tussen de €1.000.000 en €2.500.000. Bij het nieuwe fonds zal de ondergrens zelfs nog iets hoger komen te liggen. Lucassen: “Vooralsnog zien wij een toenemende belangstelling van informal investors en family offices om met ons te werken en via ons te investeren. We hebben dan ook de verwachting onze doelstelling een nieuw Buy-out & Growth Fonds te zullen realiseren en te starten in 2013.”

__________________________________________________________________________________

Gaat u in 2013 ook overnames doen of private equity aantrekken? Wilt u meer weten over de beste deals en beste dealmakers? Drie tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 17 januari 2013
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2013? Wie is bezig met welke deal?
Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het op de M&A Nieuwjaarsborrel
bij Stibbe Amsterdam met spreker Ivo Lurvink (M&A Director ING). Proost
op een succesvol 2013 met leden van de M&A en CFO Community. Meld je direct aan.

2. Bekijk alle deals en dealmakers in de M&A Database
Wie deed welke deal? Wie hebben geadviseerd? Wie hebben gefinancierd? De
M&A Database levert de antwoorden. Leden van de M&A Community hebben
toegang tot het overzicht van alle deals, de betrokken adviseurs en achtergronden.
Stuur uw eigen deal in. Ga direct naar de database.

3. Word lid van de M&A Community
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt
de M&A Community kansen op kennis, netwerk en carrière tijdens M&A Cafés,
M&A Masterclasses, op MenA.nl en in M&A Magazine. M&A Community: meer
kennis, meer deals. Word nu lid.

Meld u hier aan voor een van de succesvolle M&A trainingen.

Gerelateerde artikelen