M&A Awards uitgereikt

fallback
Donderdagavond was het zover. Op de Dag van de Overname werd bekendgemaakt wie in 2004 dé toppers in overnameland zijn. Met enkele verrassende uitslagen.

Voor de Dag van de Overname in Noordwijk werden 50 prominenten in de overnamewereld naar hun mening gevraagd. Omdat het een anoniem onderzoek betrof konden deelnemers openlijk hun antwoorden geven. Resultaat is een uniek kijkje in de M&A-keuken.

Best Buy Out
Vendex KBB (26,5 procent van de stemmen)
De meest exotische vormen van buy outs passeerden de revue. De meest opmerkelijke is volgens de ondervraagden die van Vendex KBB, een kruising tussen een delisting en een mbo. Aanvankelijk stapte een consortium van het Amerikaanse KKR, het Britse Change Capital Partners (CCP) en het Nederlandse AlpInvest in. CCP haakte echter op het laatste moment af. KRR besloot toch door te gaan en reduceerde zijn belang van 90 procent tot 45 procent. Twee participatiemaatschappijen die eerder nog werden afgehouden, Cinven en Permira, namen vervolgens een portie van ruim 22 procent over. Een opmerkelijke staaltje haute finance.

Best M&A Strategy
Numico (22,6 procent van de stemmen)
Numico mag kampioen van de armoede worden genoemd. Omdat de corporate markt stil lag, hadden de ondervraagden de grootste moeite een bedrijf aan te wijzen. Derhalve namen zij hun toevlucht tot desinvesteringen – die ook tot de strategie mogen worden gerekend. Numico had in 2004 de durf om op zijn eerdere schreden terug te keren. Het bedrijf verkocht zijn vitaminen en leed daarmee een miljoenenschade. Toch was het verstandig, volgens de respondenten en ze beloonden vervolgens CEO Jan Bennink voor aanbrengen van de hernieuwde focus op babyvoeding.

Best M&A-lawyer
Jan Louis Burggraaf (40,6 procent van de stemmen)
Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy werkt volgens een woordvoerder van het advocatenkantoor 14 uur per dag, is jong en dynamisch en heeft en passant ook nog elke dag een goed humeur. Burggraaf was niet alleen betrokken bij de KLM-transactie, waar hij volgens insiders de dans leidde, maar ook bij de delisting van Delft Instruments. Onlangs wikkelde hij nog de verkoop van Staatsaandelen TPG af. Absolute top. Zo denkt de markt over Jan Louis Burggraaf, en dat is te zien in de ranking.

Best Venture Capitalist
Alexander van Wassenaer (18,8 procent van de stemmen)
Alexander van Wassenaer bracht met AlpInvest in menig deal de Nederlandse component in. De club zorgt er zo in zijn eentje voor dat de uitverkoop van de BV Nederland niet helemaal als een totale uitverkoop voelt. Zoals bij Vendex KBB, waar AlpInvest naast het Amerikaanse KKR een belang nam. Door achterliggende partijen als ABP en PGGM heeft de venture capitalist deep pockets. Behalve bij Vendex KBB was de club van Alexander van Wassenaer in het verleden ook betrokken bij de delisting van Delft Instruments. Kortom, AlpInvest is een belangrijke speler en bovenal een voortvarende venture capitalist. Van Wassenaer zelf is daar dé belichaming van.

Best M&A Consultant
Paul Nielen (20 procent van de stemmen)
Het nichekantoor (midmarket) Nielen Van Schaik is nog niet zo heel lang op de M&A-markt aanwezig. In die korte tijd heeft het furore weten te maken met deals zoals Het Parool, ANP, G-Star Raw Denim en last but not least PCM. De tombstones liegen er niet om. Paul Nielen en Rob van Schaik zijn beiden afkomstig van NIB Capital. Zij besloten kortgeleden met het kantoor te beginnen. “Beide mannen hebben verdraaid goed en handig gemanoeuvreerd”, zegt een van de ondervraagden.

Best M&A Fiscalist
Guido Dercks (13,9 procent van de stemmen)
Loyens & Loeff is dé club op het gebied van M&A-tax. Tenminste, dat vinden de ondervraagden. Niet verwonderlijk is ook dat Guido Derckx, voorzitter van de algemene fiscale praktijk, als eerste wordt genoemd. Hij is immers als voorzitter de representant van het succes. “Gedegen, creatief en slim”, is het eindoordeel van de ondervraagden over Derckx. “Goede vakman, zeker voor private equity-deals.”

Best M&A Banker
Erwin de Jong (51,9 procent van de stemmen)
“Is er een deal waar ABN AMRO niet bij betrokken is?” vroeg een van de ondervraagden zich vertwijfeld af. Daarmee is eigenlijk de toon al gezet. De organisatie is diep geworteld in het Nederlandse bedrijfsleven en heeft overal zijn tentakels, zo oordeelden ondervraagden. ABN AMRO begeleidde bijvoorbeeld de uiterst ingewikkelde structuur van Telfort. Erwin de Jong van ABN ARMO Leveraged Finance wordt als representant het vaakst genoemd. Hij is betrokken bij discussies, demonstreert een goed in- en overzicht en zit bij veel deals als spin in het web.

Gerelateerde artikelen