M&A activiteit emerging markets sterk gedaald H1 2012

De fusie- en overnameactiviteit in opkomende en snel groeiende markten is gedaald in de eerste helft van 2012 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerd

De aanhoudende crisis in de eurozone heeft wereldwijd tot de afname van de M&A activiteit geleidt. Dat zegt Mark Barnes tegen persbureau Reutsers. Barnes is hoofd van KPMG’s  ‘High-Growth Markets’ afdeling. Deze neerwaartse trend ziet Barnes ook terug in deals in opkomende en snel groeiende markten. 
In het onderzoek zijn deals van 15 ontwikkelde en 13 opkomende markten of marktgroepen meegenomen. In het onderzoek zijn deals onderzocht waarbij bedrijven uit ontwikkelde markten bedrijven kopen in opkomende en snel groeiende markten en vice versa. Daarbij zijn M&A deals onderzocht tussen bedrijven in opkomende en snel groeiende markten. 
Het aantal deals tussen bedrijven uit opkomende en snel groeiende markten is met 30,72% gedaald vergeleken met het eerste halfjaar van 2011. Ondanks de daling verwachten de onderzoekers van KPMG op termijn een groei in het aantal deals tussen de opkomende market als gevolg van de stijgende consumptie en een groeiende middenklasse. 
Bedrijven uit de Verenigde Staten hebben van alle ontwikkelde markten de meeste overnames gedaan in de opkomende markten. In totaal 108 deals in het eerste half jaar van 2012. Dit komt overeen met een daling van 33% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Braziliaanse bedrijven waren de favoriete overnamedoelwitten. Amerikaanse bedrijven kochten 25 Braziliaanse bedrijven, 15 bedrijven in de Cariben en 14 bedrijven in Zuid- en Oost-Azië. 
Andersom waren bedrijven in de Verenigde Staten ook favoriete doelwitten voor kopers in de opkomende markten. In totaal kochten zij 47 bedrijven in de Verenigde Staten. In 2011 waren dat nog 48 bedrijven. Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste koper van bedrijven in opkomende markten. Duitse bedrijven sloten 18 deals in opkomende markten. 
Alles bij elkaar sloten bedrijven in opkomende markten 203 deals in ontwikkelde markten vergeleken met 219 deals een jaar eerder. Zuid- en Oost-Azië en China zijn met respectievelijk 41 en 39 deals de topkopers van de opkomende markten. Rusland is van de opkomende markten met 23 deals de grootste koper van bedrijven in andere opkomende markten. 
 

Gerelateerde artikelen