Meeste faillissementen in financiële dienstverlening

faillisement
Het aantal faillissementen is in november iets gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Het aantal uitgesproken faillissementen was met 176 stuks vijf hoger dan in oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Desondanks bleef het aantal bankroete bedrijven relatief laag.

De meeste failliete bedrijven waren afgelopen maand actief in de financiële dienstverlening, gevolgd door specialistische zakelijke dienstverlening en handel. Relatief gezien werd de sector vervoer en opslag het zwaarst getroffen.

Het aantal faillissementen, dat door het CBS gecorrigeerd wordt voor het aantal zittingsdagen waarop rechters die faillissementen uitspreken, ligt al een aantal jaren tussen de 250 en 300 per maand, een enkele uitschieter naar boven of beneden daargelaten. Sinds juli is het aantal bedrijven dat bankroet wordt verklaard daar onder gezakt, sinds augustus ligt het aantal zelfs steevast onder de 200.

De coronasteunpakketten van de overheid lijken daar een grote rol in te spelen. Bedrijven kunnen met die steun langer overeind blijven. Ook zijn schuldeisers zoals banken of verhuurders vanwege de coronacrisis mogelijk eerder geneigd een regeling te treffen.

Gerelateerde artikelen