Meeste betalen binnen 40 dagen

betaalgedrag
Ondanks corona, betalen de meeste bedrijven binnen 40 dagen, nog net als vorig jaar.

Het betaalgedrag van bedrijven is na een kleine verslechtering in het tweede kwartaal nu weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Gemiddeld werden facturen in het derde kwartaal uitbetaald na 39,3 dagen. In het tweede kwartaal was dat iets meer, 39,8 dagen. In het derde kwartaal een jaar geleden lag het gemiddeld aantal dagen voor een factuur werd uitbetaald nog op 39,5 dagen.De ontwikkeling komt door de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat meldt bedrijfsinformatiespecialist Graydon vandaag op basis van eigen onderzoek.

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen hebben bedrijven waarschijnlijk weer de kans gehad om op tijd de rekeningen te betalen, stelt het onderdzoek. Wel waarschuwt de bedrijfsinformatiespecialist voor de gevolgen van de tweede golf en dat de aangescherpte maatregelen het betaalgedrag in het vierde kwartaal opnieuw onder druk kunnen zetten.

Bijna alle sectoren betaalden in het derde kwartaal beter dan het tweede. In de landbouw en de bouw werden facturen het snelst betaald met 37,6 dagen. Daarna volgen de zorg en de overige dienstverlening met een betaaltermijn van 38,4 dagen. De overheid en semi-overheid, energiebedrijven en de vastgoedsector deden er langer over. De overheid en de energiebedrijven zijn met respectievelijk 44 en 43 dagen de traagste betalers.

Ook in bijna alle provincies zijn facturen in het derde kwartaal sneller betaald dan de voorgaande drie maanden. Alleen bedrijven in Flevoland betalen hun facturen met 40,7 dagen nu bijna een dag later (0,9 dagen). Flevoland is daarmee wederom de traagst betalende provincie. Bedrijven in Noord-Holland (40,2 dagen), Utrecht en Zuid-Holland (beide 39,4 dagen) behoren eveneens tot de langzaamste betalers, hoewel ze dat nu doorgaans sneller doen dan in het tweede kwartaal. Zeeland (37,6 dagen), Drenthe (37,9 dagen) en Friesland (38,6 dagen) behoren tot de snelst betalende provincies, net als vorig kwartaal en het derde kwartaal van 2019.

(bron: Graydon; foto: Pixabay, Pexels)

Gerelateerde artikelen