Meer schulden en faillissementen

fallback
Het aantal schuldsaneringen en faillissementen steeg het eerste kwartaal van dit jaar enorm vergeleken met dezelfde periode in 2004, achtereenvolgens met 12,8 en 3,4 procent. Zo bleek uit onderzoek van financieel dienstverlener Graydon.

De toenemende schulden en in het uiterste geval faillissementen zijn voor een groot deel te wijten aan de slechte economische situatie. Zo meent het CBS. ‘Dat is veruit de doorslaggevende factor geweest’, liet econoom M. Vergeer aan RTL Z weten. De Nederlandse economie liet afgelopen jaar een licht herstel zien, maar dat was onvoldoende voor veel bedrijven die al jaren opereren in een tegenzittende markt. Vergeer: ‘Je ziet nu de naweeën van de voorgaande jaren. Ook blijft de consument nog terughoudend.’

Eindvoorspelling
Voor het komende kwartaal verwacht Graydon een geringe stijging, of op zijn best een stabilisatie van het aantal faillissementen. Bij de voorspelling neemt het bedrijf een aantal aspecten in overweging: de omvang en ouderdom van een bedrijf, het aantal schuldsaneringen dat aan ondernemers wordt verleend, en de ontwikkeling van de economie en van aangrenzende zaken. Het aantal schuldsaneringen zal volgens Graydon wel flink blijven stijgen. Haar eindvoorspelling voor 2005? 9.500 Faillissementen (in het eerste kwartaal 2371), 16.000 schuldsaneringen (in het eerste kwartaal 3481), een schade van 3,7 miljard euro en een verlies van 80.000 arbeidsplaatsen.

Gerelateerde artikelen