Meer rechtszaken tegen bedrijven op komst

Juridische procedures draaien om cybersecurity, ESG en kartelinbreuken.

Tachtig procent van de juridische professionals verwacht dat in 2023 het aantal juridische geschillen gelijk blijft of stijgt. Aanleiding hiervoor is de economische teruggang.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Global Disputes Forecast van Amsterdams advocatenkantoor Baker McKenzie, waarin 600 internationale seniorjuristen en riskmanagers van grote ondernemingen werden ondervraagd. Vooral cybersecurity is een zorgenkind, volgens 62 procent van de respondenten. Zij noemen dit een groot juridisch risico voor bedrijven.

Ook ESG-gerelateerde disputen dreigen een groot juridisch pijnpunt te worden, volgens ruim zes op de tien respondenten. Ook kartelinbreuken vormen aanleiding voor rechtszaken, met name in de maakindustrie en transportsector.” Minder dan een kwart (22%) van de ondervraagden klaar is voor eventuele geschillen. “

In Europa hebben collectieve dataclaims de wind mee vanwege nieuwe financieringsmogelijkheden en versoepelde Europese regelgeving. De verwachting is dat het aantal collectieve procedures in 2023 vooral in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk groeit.

Gerelateerde artikelen