Meer of minder vraag?

fallback
Maar twee procent van de Nederlandse bedrijven heeft behoefte aan credit managers, blijkt uit onderzoek van Robert Half. Dick Veerman, als interim manager gespecialiseerd in credit management, ziet juist dat de vraag naar credit managers groeiende is.

Kunt u verklaren waarom slechts twee procent van de Nederlandse organisaties aangeeft behoefte te hebben aan credit managers?
Robert Half vergelijkt credit management bijvoorbeeld met controlling en IT-management. Van credit managers hebben bedrijven er vaak maar één in dienst, dit in tegenstelling tot controllers en IT-professionals. Collectors houden zich met het verdere debiteurenbeheer bezig. In de praktijk is de vraag naar credit managers groeiende. Tien jaar geleden bestond het vakgebied nog niet en nu kent elk groot bedrijf een credit manager. Door het samenvoegen van administraties en de opkomst van shared service centers bundelen bedrijven specialisaties zoals debiteurenbeheer steeds vaker. Met name globalisering en internationalisatie van de handel en de toegenomen complexiteit leiden tot de wens van bedrijven hun debiteurenrisico’s beter te beheersen.

Wat moet er gebeuren om de mening over (de relevantie van) credit managers te veranderen?
Credit management is net als de belastingdienst: als je er niets aan doet kun je er niet tegenaan werken. Ettelijke procenten van de behaalde omzet kunnen afgeschreven worden als je geen gedegen credit managementbeleid voert. Dat onderkent het bedrijfsleven ook. Er wordt steeds meer geadverteerd door dienstverleners op het gebied van credit management, congressen gaan over dit onderwerp en ook het aantal trainingen en opleidingen die relevant zijn voor credit managers neemt toe. Het vakgebied is wat dat betreft de kinderschoenen al ontgroeid.

Wat verwacht u van de nabije toekomst?
De ontwikkeling van de plaats van credit management in de organisatie lijkt veel op die van de IT-afdeling in eerdere jaren. IT heeft zijn eigen plaats in de organisatie inmiddels verdiend, credit management gaat ook steeds meer deze kant op. Het aantal opleidingen is echter nog te beperkt. Zodra er opleidingen van niveau ontwikkeld zijn, zal het vakgebeid dan ook volwaardiger bekend staan.

Gerelateerde artikelen