Meer fusies en overnames van online en specialistische reisorganisaties

Het aantal fusies en overnames in de reisbranche neemt toe. Dat meldt corporate finance adviseur Bluemind op basis van eigen onderzoek. Private equity investeerders en strategen spelen in op een groeiende vraag naar gespecialiseerde vakanties en bedrijven gespecialiseerd in online boekingen.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal overnames in de reisbranche wereldwijd sterk is toegenomen tussen 2009 en 2012. Actuele data over 2013 is niet gebruikt in het onderzoek. 
Bepaalde segmenten van de vakantiemarkt zijn meer in trek dan andere. Reisorganisaties die gespecialiseerde ervaringsreizen ontwikkelen voorde doelgroep ouder dan 55 jaar en een hoog inkomen trekken veel kopers.
De potentiele groei van de online reismarkt trekt veel strategische en finaciële kopers. Private equity wordt genoemd als een belangrijke koper in deze groeimarkt. Ter illustratie worden drie voorbeelden van overnames genoemd: De overname van het Zwitserse Nicko Tours door Capvis Equity. De overname van QCNS Cruise door Duke Street Capital en Kings Park Capital en de deelname van Axivate Capital in vliegmaatschappij Corendon.
In 2013 zijn er in Nederland vier overnames in de reisbranche aangekondigd. De overname van Cycle Tours door De Jong Intra Vakanties, de overname van Emesa door Cyrte, de MBO van Djoser en de overname van World Ticket Center door Vliegtickets.nl.
Aan het onderzoek werkten onder andere mee de Bluemind Corporate Finance partners Jan Willem Jonkman en Ron Belt.
 

Gerelateerde artikelen