Meer faillissementen in het derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2009 is het aantal faillissementen met 79 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een zichtbaar minder sterke stijging dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. De grootste stijging vond plaats in de financiële sector.

Echter in de productieindustrie zijn in het afgelopen kwartaal relatief gezien de meeste bedrijven bankroet verklaard. In de transportsector legden 120 bedrijven het loodje. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Waar in het eerste en tweede kwartaal van 2009 nog een stijging te zien was van respectievelijk 85 procent en 96 procent ten opzichte van vorig jaar, lijkt het afgelopen kwartaal iets beter te zijn gegaan. Van herstel is echter nog geen sprake.

Sabine Besselink marketingmanager bij leverancier van handelsinformatie Dun & Bradstreet: “Het zal nog zeker zes maanden duren voordat we conclusies kunnen trekken over het herstellen van de economie. Ook het komende kwartaal zal er een minder sterke stijging te zien zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat juist in het vierde kwartaal vorig jaar het aantal faillissementen flink is gaan stijgen als gevolg van de economische crisis.”

De financiële sector lijkt, met een stijging van het aantal faillissementen met 130 procent, steeds meer last te krijgen van de crisis. In het eerste kwartaal was een stijging te zien van 90 procent en in het tweede kwartaal van 104 procent ten opzichte van 2008. Ook productie bedrijven hebben het dit kwartaal opnieuw zwaar gehad. In deze sector is een stijging te zien van 105 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het eerste half jaar van 2009 kende al een toename van 129 procent. “Productiebedrijven hebben het hele jaar al te lijden onder een teruglopende vraag.
Door de vaak relatief lage marges kunnen tegenvallers lastig worden opgevangen binnen deze sector,” aldus Besselink.

Tegen de eerdere voorspellingen in van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid doet de bouwsector het minder slecht dan gedacht. In deze sector is een stijging te zien van iets meer dan de helft (53 procent).

In de provincies Zeeland (136 procent), Utrecht (157 procent) en Gelderland (130 procent) zijn de meeste bedrijven op de fles gegaan. De minst sterke toename van het aantal faillissementen is te zien in Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Top 5 provincies met minst sterke toename faillissementen in Q3
– Drenthe (42 procent)
– Noord-Brabant (52 procent)
– Noord-Holland (53 procent)
– Friesland (74 procent)
– Zuid-Holland (80 procent)

Gerelateerde artikelen