Mapper krijgt surseance van betaling

De rechtbank in Den Haag heeft surseance van betaling verleend aan Mapper Lithography. Er is een bewindvoerder benoemd die de komende dagen gaat kijken of het Delftse bedrijf zijn werkzaamheden kan voortzetten. Daarvoor wordt gepraat met binnenlandse en buitenlandse partijen, zo heeft de bewindvoerder zaterdag laten weten.

Mapper ontwikkelt chipmachines die, in tegenstelling tot die van concurrenten, werken op basis van elektronenstralen. Sinds de oprichting gold Mapper als een potentiële uitdager van chipmachinefabrikant ASML. Topman Peter Wennink van ASML zei eerder deze week tegen businesszender BNR dat hij wel met het noodlijdende bedrijf wil praten. Hij vindt het belangrijk dat de technologie voor Nederland behouden blijft.

Of er met ASML wordt gepraat, wil een woordvoerder van het kantoor van de bewindvoerder niet zeggen. Volgens hem is alles er op dit moment op gericht een faillissement te voorkomen. Hij hoopt maandag en anders na de kerstdagen uitsluitsel te hebben.

De problemen bij Mapper ontstonden nadat een verwacht geldbedrag niet was binnengekomen. Dat leidde tot acute liquiditeitsproblemen, zodat de salarissen van de medewerkers niet konden worden uitbetaald.

Mapper Lithography is voortgekomen uit onderzoek aan de TU Delft en werd opgericht in 2000. Er werken 240 mensen.

Gerelateerde artikelen