‘Machine vervangt accountant’

Een groot deel van het werk van accountants zal in hoog tempo worden overgenomen door machines. Dat stelt de Australische adviseur-van-accountants David Smith.

Zijn aardverschuivingen in accounting & accountancy aanstaande? De laatste dag van het vorig jaar opende de Australische AccountantsDaily met deze onrustbarende kop. Gevolgd door een kort artikel waarin wordt verwezen naar de boodschap van adviseur-van-accountants David Smith voor de leden van de SPAA,  de Australische organisatie die belast is met het bevorderen van de goede beroepsuitoefening van haar leden, waaronder accountants, auditors en andere financials.
 
De kern van zijn boodschap: een groot deel van het werk van accountants ( c.s.) , van boekhouden en compliancy controle tot ‘gewoon’ fiscaal advies, wordt sneller dan u denkt overgenomen door machines. Daarmee dreigt wat in de praktijk nog altijd de kern van het vakgebid uitmaakt gedecimeerd te worden. “Steeds meer zullen we zien dat de belastingaangifte net als de boekhouding volledig geautomatiseerd wordt. Als het vak niet meegroeit, is het gedoemd te verdwijnen,” aldus Smith, de oprichter van smithink2020.com. Hij kreeg steun van Kim O’Brien, BDO partner private clients, die onshore dan wel offshore veel activiteiten in ‘de cloud’ geautomatiseerd zag worden. “Als we willen overleven, als financieel planners of gewoon als accountants, dan zullen we meer waardetoevoegende adviesrollen op ons moeten nemen.”
 
SPAA’s managing director Aaron Dunn voegde daar aan toe, dat ‘financiële dienstverleners die niet bereid zijn om de nieuwe technologie te omarmen, een langzame maar zekere dood tegemoet gaan. De klassieke manieren om de diensten te factureren worden door nieuwe spelers volledig onderuit gehaald. En dan kunt u niet blijven vertrouwen op de goede band, die u met uw cliënten heeft opgebouwd.”
Een van de reageerders op het artikel zegt dat hij zich nog niet zo’n zorgen maakt, zolang de klanten  er zelf administratief nog zo’n rommeltje van maken en de politiek blijft doorgaan met het ingewikkelder maken van de belastingwetgeving. Huisartsen, zegt hij, zullen dankzij de techniek ongetwijfeld betere diagnoses stellen – maar de consequenties uitleggen aan de patiënt en zorgen dat deze zich houdt aan het voorgestelde regime blijft belangrijk! En dat soort rol blijft ook voor de accountant bestaan. Wat vindt u?
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen