M&A Insights 2016: Geen nieuw recordjaar, maar positieve trend zet wel door

De dealwaardes en -volumes zijn in 2016 gedaald ten opzichte van het recordjaar 2015, maar zijn wel in lijn met 2014 en zijn nog steeds een stuk hoger dan in 2012 en 2013. Het aantal onvoltooide deals is in 2016 verder gestegen. De oorzaken: grotere politieke onzekerheid, steeds strenger toezicht door mededingingsautoriteiten en groeiende complexiteit van grote, grensoverschrijdende transacties.

Wereldwijd zijn in 2016 35 procent minder megadeals (fusies of overnames met een waarde van meer dan 10 miljard USD) gesloten en het aantal middelgrote deals is toegenomen zo blijkt uit het meest recente M&A Insights rapport van Allen & Overy.

Danielle du Bois-Buné, Senior Associate Corporate: “Gezien de grote politieke onzekerheid die dit jaar is ontstaan en de macro-economische tegenwind is het opmerkelijk om te zien dat de dealwaardes en -volumes in 2016 toch in lijn zijn met 2014. In Nederland hebben wij in het afgelopen kwartaal meerdere strategische transacties gezien, zoals het openbare bod van Qualcomm op NXP Semiconductors en het openbare bod van NN op Delta Lloyd, alsmede aanhoudende interesse vanuit buitenlandse kopers. Voor 2017 zijn wij dan ook positief gestemd ten aanzien van de markt.”

Politieke onzekerheid 
De M&A-markt is in 2016 afgeremd door de groeiende politieke onzekerheid, met name door de Brexit en de onverwachte uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook andere onzekerheden zitten de Europese investeerders dwars, niet in het minst de richting van het Amerikaanse rentebeleid en de mogelijke impact die dat zal hebben op het quantitative easing beleid van de Europese Centrale Bank en de Europese rentetarieven.

Meer deals ketsen voortijdig af 
Steeds meer deals ketsen voortijdig af. De totale waarde van het aantal ingetrokken deals is in 2016 (t/m 30 november) gestegen tot 742 miljard USD, het hoogste bedrag in de afgelopen acht jaar. Dat komt onder andere door de groeiende complexiteit van het antitrust landschap: er zijn ondertussen ruim 100 jurisdicties met mededingingsautoriteiten. Bovendien grijpen toezichthouders over de hele wereld steeds eerder in als zij vinden dat een fusie of overname tot ongeoorloofde marktmacht leidt.

‘Harde’ Brexit 
Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de wereldwijde transacties heeft dit jaar een diepterecord bereikt. De politieke onzekerheid heeft ook een sterke rem gezet op de fusies en overnames in de financiële sector. De grote banken hebben zonder uitzondering een sterke positie in Londen en zij zijn momenteel met name bezig om te bepalen hoeveel van hun onderneming zij naar andere financiële centra in de EU moeten verhuizen om hun toegang tot de Europese single market te behouden. De Britse regering wil die toegang graag behouden voor financiële dienstverleners, maar dit zal naar verwachting extreem moeilijk zijn. Daarom bereiden de meeste banken zich voor op een ‘harde’ Brexit. Naar verwachting nemen zij begin 2017 concrete besluiten over mogelijke hervestiging.

Benieuwd naar de toekomst van AI? Ons rapport onthult uitgaventrends in heel Europa, met een focus op marktleiders zoals Zweden en opkomende AI-spelers zoals Nederland. Ontdek hoe Europese bedrijven tools zoals OpenAI en Perplexity AI inzetten om te innoveren en te groeien. Dit essentiële AI-rapport wil je niet missen.

Gerelateerde artikelen