Lockdown schaadt economie niet extra

"Wat dat betreft valt deze stap wel mee." Professor Carl Koopmans.

Nieuwe overheidsmaatregelen tegen corona zijn niet per se veel slechter voor de economie dan de maatregelen die nu al gelden. Als het risiconiveau van ‘zeer ernstig’ naar ‘lockdown’ gaat, dan treft dat vooral de privésfeer. Zo worden samenkomsten nog kleiner, mogen mensen niet met meer dan twee personen op pad en liever geen bezoek thuis ontvangen.

“De maatregelen in de economie zijn beperkter: musea, pretparken, dat zijn relatief kleine sectoren. Wat dat betreft valt deze stap wel mee”, dat zei onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek tegen BNR. Koopmans is tevens hoogleraar beleidsevaluatie aan de Vrije Universiteit.

Consumenten gaan winkels ook niet méér gaan mijden met nieuwe maatregelen volgens Koopmans, omdat het niet zozeer de maatregelen zijn die ze thuis houden, maar meer de angst voor besmetting. Wat in lijn is met een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk weliswaar met ‘slechts’ een harde waarschuwing, maar strengere coronaregels hangen nog altijd boven de markt. Overigens hangen de effecten van een lockdown ook af van de effectieve zwaarte. “Er kunnen later nog maatregelen volgen die wel een grote impact hebben,” aldus het instituut.

(bron: ANP, SEO; foto: SEO)

Gerelateerde artikelen