Leveranciers gewaarschuwd om beïnvloeding winkelprijzen

ACM waarschuwt leveranciers die winkeliers beperken bij vaststellen verkoopprijzen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden verschillende leveranciers gewaarschuwd dat ze mogelijk verboden invloed uitoefenden op de verkoopprijzen van hun producten die de winkeliers verkopen. Het gaat om leveranciers van slimme elektronische sportapparaten, voedingssupplementen en mobiele televisieontvangers.

De leveranciers nemen de waarschuwing serieus: interne onderzoeken worden verricht, compliance trainingen aangescherpt en overeenkomsten herzien. De ACM houdt verschillende bedrijven nog wel in de gaten of ze voldoen aan de regels. Bedrijven riskeren een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of tien procent van de omzet als ze zich niet aan de regels houden.

Adviesprijs aan winkeliers moet vrijblijvend zijn
Leveranciers moeten winkeliers de vrijheid bieden om zelfstandig hun verkoopprijzen vast te stellen. Daarom mogen leveranciers alleen een vrijblijvend advies over de verkoopprijs aan winkeliers geven. Op deze manier kunnen winkeliers eerlijk met elkaar concurreren en betalen consumenten de beste prijs voor de producten. Het is verboden voor leveranciers om sterke invloed uit te oefenen op de verkoopprijzen van winkeliers.

Gerelateerde artikelen