Leenrente, rood staan en wettelijke rente duurder door recente renteverhogingen

Samen met de maximale opslag kan rente oplopen tot veertien procent.

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) stijgt per 1 juli van 12 procent naar maximaal 14 procent. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

  • Wettelijke rente gaat omhoog naar 6%
  • Maximale rente op consumentenleningen wordt 14%
  • Maximale opslag blijft op 8%

Wettelijke rente

Deze stijging komt door de stijging van de wettelijke rente van 4 procent naar 6 procent. Deze wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding. Stijging of daling van deze wettelijke rente heeft dus invloed op de maximale kredietvergoeding.

De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgt vanaf 1 juli van 4 procent naar 6 procent Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar sterk verhoogd.


Hoe zorg je voor een positieve in plaats van negatieve benadering van risicoanalyses- en management? Meldt je aan voor de eendaagse masterclass Appreciative Risicomanagement en ontdek de voordelen van risicomanagement in de publieke sector motiveert voor het nemen van eigenaarschap.

Kredietrente voor consumptieleningen

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog.

De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is vorig jaar verlaagd van 12 procent naar 8 procent en blijft dat ook.

Gerelateerde artikelen