Legal, Tax en ICT beste groeikansen voor accountants

'Legal, Tax und Business Consulting' bieden de grootste groeikansen, aldus de Duitse Duitse marktonderzoeker Lünendonk. En daarbinnen schittert vooral één domein: dat van de 'ICT-beratung'. Ook in Duitsland is er weinig vertrouwen in de toekomst van de jaarrekeningcontrole, de Abschlussprüfung.

De Duitse marktonderzoeker Lünendonk stelt jaarlijks de zogenaamde Lünendonk-liste op, de belangrijkste ‘Anbieterrankings’ (in modern Denglisch) die de grootste B2B-dienstverleners van ons buurland inventariseren. Lünendonk ondervroeg daarnaast bijna honderd grotere accountants naar hun bedrijfsmatige verwachtingen voor de komende drie, vier jaar. 
Negen van de tien respondenten geven aan dat fiscale advisering een enorme groeimarkt vormt, vooral rond grensoverschrijdende fiscale perikelen. Een ander specifiek belastingdomein dat genoemd wordt is het familiebedrijf en de bedrijfsopvolging. Ruim 80% wijst het juridisch domein aan als kansrijk: ‘Handels- und Gesellschaftsrecht, Nachfolgeberatung und M&A’.
De traditionele kerntaak, auditing, verliest steeds meer dynamiek en komt wat omzet(groei)verwachtingen op de allerlaatste plaats. Bij business Consulting komt vooral de technologische advisering sterk op als nieuw accountancy-specialisme – met speciale aandacht voor compliancy, security en cyber-crime preventie. De grotere bureaus doen dan ook hun best om hiervoor gekwalificeerde medewerkers aan te trekken.  
De Duitse accountants wijzen naar Brussel, als medeverantwoordelijke voor de groei in de adviestaken. De lang verwachte hervormingen rond de accountantstaken die in april volgend jaar hun beslag moeten krijgen en voor juni 2016 in lokale wetgeving verankerd moeten worden beperken de adviesrollen van de accountancybureaus minder dan aanvankelijk gevreesd – de scheiding van controlerende en adviserende werkzaamheden wordt niet doorgezet, en ook het verplichte periodiek van accountant veranderen is minder strikt uitgevallen.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen