LeasePlan verzoekt om overheidsteun

Autoleasebedrijf LeasePlan doet een beroep op de garantieregeling van 200 miljard euro die minister Wouter Bos van Financiën beschikbaar stelt. Zo meldt Het Financieele Dagblad.

De dochterorganisatie van autofabrikant Volkswagen moet tot eind 2009 ruim vijf miljard euro aan schuld herfinancieren of aflossen. Welk bedrag LeasePlan aan overheidsgarantie wil uitgeven is nog onbekend.  

LeasePlan kan op basis van zijn bankvergunning een beroep doen op het noodfonds. Andere bedrijven voor wie bankieren geen hoofdactiviteit is kunnen eveneens gebruik maken van de noodregeling.

Het verzoek van LeasePlan komt als een verrassing, omdat marktpartijen vooral speculeerden over steunaanvragen van bekendere partijen als ING, SNS Reaal en NIBC.

Ten gevolge van de kredietcrisis willen beleggers niet meer participeren in leningen van LeasePlan en andere banken. Het bedrijf en zijn bank is nu deels afhankelijk van financiering van de Europese Centrale Bank en moeder Volkswagen. ‘We willen onze financiering graag diversifieren en de garantieregeling is daarbij aantrekkelijk’, aldus de woordvoerder van LeasePlan tegenover het FD.

Gerelateerde artikelen