Lapte accountants- & advieskantoor NVKS aan zijn laars?

Tuchtrechter verwijt RA accountant & adviesbureau negeren NVKS

Een middelgroot accountants- en advieskantoor heeft vijf jaar lang de ‘Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen’ (NVKS) aan zijn laars gelapt door belastingadviseurs jaarrekeningen te laten goedkeuren. De naamgever en oprichter van dit kantoor, tevens RA, is daarvoor verantwoordelijk. Dat bepleitte de NBA maandag tijdens een van de twee klachten van de beroepsorganisatie die de Accountantskamer maandag behandelde. Daarover schrijft de website voor accountants accountantweek.nl (‘Accountants & advieskantoor lapt NVKS aan zijn laars ‘)

  • NBA klaagt naamgever en oprichter van het kantoor, tevens RA, aan voor het negeren van NVKS-regels
  • NBA stelt dat de RA op de hoogte was van schending van NVKS-regels sinds 2018 ….
  • …. zelfs tijdens een toetsing in 2020 nadrukkelijk is gewaarschuwd, zonder dat er sindsdien iets is veranderd.

Het betreffende kantoor heeft vijf vestigingen. Dat zijn allemaal BV’s. Die vallen onder een holding. Daarboven staat een stichting. De door de NBA aangeklaagde en inmiddels gepensioneerde RA is bestuurder van de stichting en daarmee volgens de beroepsorganisatie tevens beleidsbepaler binnen de organisatie.

Sinds invoering en waarschuwing geen verbetering

Volgens de NBA wist de RA dat zijn kantoor handelde in strijd met de NVKS. “Niet alleen zijn deze regels al sinds 2018 van kracht, in 2020, tijdens de toetsing, is hij daar door de Raad nog eens nadrukkelijk op gewezen. Desondanks is er sinds die tijd niets veranderd. Dat vinden wij ernstig en tuchtrechtelijke verwijtbaar”, aldus Anna van Gijssel, advocaat namens de NBA.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen