Langjarig huurcontract nekt medicijnbureau

Het Europees Geneesmiddelenbureau mag de huurovereenkomst voor het kantoor niet stoppen van de rechter.

Het agentschap dat toeziet op de toelating van medicijnen in Europa moet uit Londen weg omdat Groot-Brittannië volgende maand de EU gaat verlaten. De EMA verhuist in april naar Amsterdam, maar had een langlopend huurcontract in het zakendistrict Canary Wharf, dat nog tot 2040 liep.

Het EMA wilde van het huurcontract af en deed daarbij een beroep op onvoorziene omstandigheden, de Brexit, waardoor het werd “gedwongen” het huurcontract veel eerder te beëindigen. De waarde van het contract is 500 miljoen pond (575 miljoen euro).

Lees ook: De tien do's and don'ts bij cashmanagement

Geen andere keuze

Het EMA “heeft geen andere keuze dan Londen te verlaten”, reageerde een woordvoerder van het geneesmiddelenbureau op de uitspraak van de rechter. Het EMA hoopt op een “voor beide partijen gunstige oplossing”. Mogelijk kan het EMA de ruimte onderverhuren met toestemming van de huisbaas, Canary Wharf Group. Het bureau gaat sowieso in hoger beroep.

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen, omdat veel meer bedrijven een uitweg zoeken uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit en van langjarige huurovereenkomsten af willen.

Gerelateerde artikelen