Landbouwsubsidie voor kringloop

Voeding niet duur genoeg voor circulaire landbouw: subsidie gaat helpen.

Het CPB meldde vandaag dat de prijzen van voedingsmiddelen in mei met 3,8 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, “nagenoeg de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen tien jaar.” Over dezelfde periode stegen de gemiddelde prijzen van de hele detailhandel met 2,4 procent.

In tien jaar tijd stegen de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent. Dat is iets lager dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten van 16 procent. Toch zegt Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tegen de AD: “Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’’ Ze presenteert vandaag haar plan om de agrarische sector in Nederland om te vormen naar een ‘kringlooplandbouw’. De overheid gaat jaarlijks honderden miljoenen euro’s investeren in die omslag.

Het CPB meldt dat de gemiddelde Nederlander zo'n 10 procent van het besteedbare inkomen uitgeeft aan voeding. Schouten vergelijkt dat met de jaren 70, toen men daar tot 20 procent aan kwijt was. Volgens de minister ligt de rekening daarvan bij de boer wiens inkomen vaak erg laag is. Ook zijn de natuur en het milieu de dupe, omdat die zwaarder worden belast. ,,De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is’’, zegt ze.

Eerder meldde het CPB dat het gemiddeld huishouden van nu rond de 50 procent uitgeeft aan woonlasten. Als voeding weer naar het jaren 70 niveau gaat, komt de besteding voor andere zaken wel erg onder druk.

Benut u alle subsidiemogelijkheden ten volle?

(bron: CPB, AD)

Gerelateerde artikelen