Lage ‘groente en fruit’-tarief voor paddo’s

Het lage btw-tarief is van toepassing op paddenstoelenbroed van paddenstoelen die zijn bestemd voor menselijke consumptie. Hieronder vallen ook growkits met pootgoed voor paddo's, aldus de Hoge Raad.

Een ondernemer produceerde paddenstoelenbroed en verkocht dit als zogenoemde growkits. Een growkit bestond uit een plastic bakje met deksel met een inhoud van ongeveer een liter, met daarin een laagje broed, afgedekt met stof voor de vochtregulatie. Na opening van het deksel vormden zich in het bakje paddenstoelen met hallucinerende werking. In geschil was welk btw-tarief hierop van toepassing was.
 
De Hoge Raad oordeelde – net als het hof – dat de paddo’s vielen onder het 6%-tarief van ‘pootgoed bestemd voor teelt van groenten en fruit’. Uit de memorie van toelichting bleek namelijk dat de wetgever de begrippen ‘groenten’ en ‘fruit’ een ruime betekenis heeft willen geven. Daaronder vallen alle planten en plantendelen, vruchten en ook paddenstoelen (de vruchtlichamen van een zwam of schimmel) die voor menselijke consumptie zijn bestemd (dat wil zeggen eetbaar zijn). Ook paddenstoelenbroed van paddenstoelen bestemd voor menselijke consumptie valt daaronder. En daarbij maakt het geen verschil dat de paddo’s als genotmiddel worden geconsumeerd. Het lage ‘groente en fruit’-tarief was dus van toepassing.
 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen