Lage gasprijs is geen blijvertje, lagere inflatie wel

Een eventuele recessie is mild en bezorgt geen kopzorgen.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor te vroeg te veel optimisme over de dalende gasprijzen. Wel denkt hij dat de inflatie in Nederland dit jaar niet meer zo hoog zal uitkomen als vorig jaar. Als Nederland in een economische recessie belandt wordt het volgens Knot daarbij een “hele milde recessie” en dat is “niets om je echt druk over te maken”

Dat heeft Knot gezegd in tv-programma WNL Op Zondag. “Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets aan het terugkomen zijn”, merkte Knot op. Maar of die dalende lijn op de gasmarkt doorzet, zou nog niet te zeggen zijn. “De gasvoorraden moeten in de loop van dit jaar weer gevuld gaan worden voor de volgende winter. Dat kunnen we dit jaar niet meer doen met Russisch gas waar we dat vorig jaar nog wel konden doen. Dus laten we hier nog even een slag om de arm houden.”

Dat neemt volgens hem niet weg dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet meer zo hard zullen stijgen als vorig jaar. Over de gehele linie zakt de inflatie dit jaar terug tot vijf à zes procent, schat Knot in. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog vijf à zes procent duurder wordt. Volgens Knot blijft de inflatie daarmee nog steeds op een veel te hoog niveau.

De DNB-president merkt ook op dat de inflatie zich inmiddels heeft verbreed. Het is niet alleen de energierekening die flink omhoog is gegaan, dat geldt ook voor de prijzen van diensten als een bezoek aan de kapper of de boodschappen bij de slager. Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom nog meerdere keren moeten verhogen. Door lenen duurder te maken probeert de ECB de vraag in de economie af te remmen en dat zou de inflatie in de eurozone moeten beteugelen.

“Gaat u er hoe dan ook van uit dat wij in februari en in maart beide keren er een half procentpunt bij de rente op zullen doen, dat we daarmee nog niet klaar zijn dus dat er ook nog wel iets gaat volgen in mei en in juni enzovoort”, aldus Knot, die ook een van de beleidsbepalers is bij de ECB. Over de omvang en timing van de rentestappen na maart is hij nog niet specifiek. “Maar dat we nog niet klaar zijn is duidelijk.”

Knot hanteert voor een recessie de definitie van twee kwartalen op rij met economische krimp. Omdat Nederland in het derde kwartaal van vorig jaar krimp kende, sluit hij een recessie niet uit. De cijfers over het vierde kwartaal moeten namelijk nog naar buiten komen. Maar volgens Knot is er ook een “reële kans” dat Nederland een recessie ontloopt. Hij merkt op dat consumenten hun geld in december al weer behoorlijk lieten rollen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen