Kwart ondernemers voert dit jaar prijsverhogingen door

ING Economisch Bureau verwacht dat de omzet van accountantskantoren in 2014 voor het vijfde opeenvolgende jaar krimpt. De economische vooruitzichten voor 2014 zijn weliswaar beter, maar onvoldoende om advieswerk te generen dat omzetverlies in administratie- en samenstelpraktijk compenseert.

Verplichte roulatie en met name het verbod op bepaalde adviesdiensten zorgen de komende jaren voor een herverdeling van een zesde van de markt voor wettelijke controles. Dat meldt ING.

De accountancy en administratieve dienstverlening gaat in 2014 het vijfde opeenvolgende jaar van omzetkrimp tegemoet. De omzet ligt dan bijna 6% lager dan in 2009, het laatste jaar met een omzetplus (figuur 1).De omzet in de accountancybranche is de afgelopen jaren mede door een aantal structurele factoren gekrompen.

Digitalisering, automatisering en standaardisering drukken onverminderd het volume in de administratie- en samenstelpraktijk. De economische vooruitzichten voor 2014 zijn weliswaar beter, maar onvoldoende om voor een ommekeer te zorgen. Het verlies aan standaardwerk wordt niet voldoende gecompenseerd met extra adviesopdrachten. Voor 2014 wordt een verder omzetdaling van 1% verwacht. De omzetdaling over 2013 komt waarschijnlijk op 1,5% uit.

Voorzichtig herstel in 2014
De tariefstijging komt over 2013 net als in 2012 onder de inflatie uit. Met 0,9% in de eerste negen maanden van het jaar ligt de stijging zelfs onder die van 2012.  Na vier jaar van dalende tarieven, laat de controlepraktijk een stijging zien. Met 1,7% is die zelfs hoger dan de gemiddelde tariefstijging voor alle diensten. Wellicht een teken van hogere controlekosten en minder ‘low balling’ (aanbieden onder de kostprijs).

De prijsstijging van boekhoudkundige diensten vlakt juist af.” Met een omzetkrimp voor het vijfde opeenvolgende jaar in de sector gaan kantoren die nog niet de noodzakelijke aanpassingen aan het doorvoeren zijn, dit nu echt merken aan hun verdiensten.”, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.

Gerelateerde artikelen