Kwart gevaarlijke banen in ongeval

500.000 werknemers betrokken bij bedrijfsongeval, honderd keer meer dan overheid denkt.

Een op de vier werknemers in een risicovol beroep is wel eens het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval, blijkt uit onderzoek voor CNV onder mensen die werken in een gevaarlijk beroep. Volgens de bond werken er ongeveer 2 miljoen mensen in gevaarlijke beroepen. Dit zijn banen met extra risico's, bijvoorbeeld wegens het bedienen van machines of het hanteren van gevaarlijke stoffen. De cijfers uit het onderzoek wijken enorm af van cijfers van de Inspectie SZW, die volgens CNV melding doet van een paar duizend bedrijfsongevallen per jaar. “De 25 procent bedrijfsongevallen uit ons onderzoek zijn omgerekend 500.000 mensen. We vermoeden dat werkgevers vaak geen melding doen van bedrijfsongevallen en de veiligheid op de werkplek vaak met voeten wordt getreden”, aldus CNV.

Meer dan een derde van alle werknemers in deze beroepen stelt dat er steeds meer onveilige situaties op de werkvloer ontstaan door hoge werkdruk. Een kwart vindt dat snelheid vaak boven veiligheid gaat. Een gelijk aantal vindt dat de werkvloer de laatste jaren onveiliger wordt. Bijna een op de heeft zich vijf zich wel eens ziek gemeld vanwege een ongeval op het werk.

“Dit is de schaduwzijde van een florerende economie,” zegt CNV. “Werknemers mogen echter nooit het slachtoffer worden van de groei-ambities van werkgevers. Veiligheid gaat boven alles.”

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen