Krimp bedrijfsinvesteringen slaat om in bescheiden groei

Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was in juni ruim 3 procent groter dan in juni 2011. In mei was er nog sprake van een krimp van 6 procent. Het volume van de bedrijfsinvesteringen was in juni nog wel bijna 18 procent kleiner dan in juni 2008.

Dat de krimp van de bedrijfsinvesteringen in juni omsloeg in een groei, kwam vooral doordat de toename van de investeringen in transportmiddelen veel groter was dan in mei. In juni werd er veel meer geïnvesteerd in personenauto’s dan een jaar eerder. Dit hangt samen met een verandering van de belastingwetgeving.

De grenzen voor CO2-uitstoot die gelden voor de bpm en de bijtelling voor personenauto’s voor de zaak zijn per 1 juli aangescherpt. Veel ondernemers hebben hierom besloten nog voor 1 juli een auto aan te schaffen. Daarnaast was de krimp van de investeringen in bouwwerken in juni minder groot dan in mei.

De cijfers over de bedrijfsinvesteringen zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Juni telde in 2012 een werkdag meer dan in 2011. In mei was er juist een werkdag minder dan een jaar eerder.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen