Krappere huizenmarkt heeft gevolgen voor bedrijven

ABN AMRO voorziet sterkere daling huizenverkopen
Krapte op huizenmarkt neemt weer toe

De huizenprijzen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2023 gestegen, wat de eerste stijging op jaarbasis markeert sinds het derde kwartaal van 2022. Deze stijging wordt toegeschreven aan een krap aanbod en dalende hypotheekrentes, ondanks eerdere druk op de huizenprijzen door rentestijgingen.

Stijging van de huizenprijzen

In het vierde kwartaal van 2023 werd een bestaande woning gemiddeld verkocht voor €434.000, wat een stijging van 5,3% betekent ten opzichte van het slotkwartaal van 2022. Vergeleken met de voorgaande drie maanden stegen de huizenprijzen gemiddeld met 3,1%. Alle woningtypen, waaronder tussenwoningen, appartementen en 2-onder-1-kapwoningen, zagen een prijsstijging.

Toename van de verkoop

Makelaars rapporteerden ook een toename van de activiteit, met bijna 12% meer verkochte bestaande koopwoningen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Krap aanbod en stijgende lonen

Volgens de NVM speelt het krappe aanbod een belangrijke rol bij de prijsstijgingen. Aan het einde van het vierde kwartaal stonden ruim een kwart minder bestaande woningen te koop dan eind 2022. Daarnaast denken makelaars dat steeds meer Nederlanders genoeg financiële ruimte hebben om een huis te kunnen kopen, mede dankzij stijgende lonen.

Overbieden wordt norm

Door deze ontwikkelingen wordt overbieden weer steeds meer de norm. Bij meer dan de helft van de woningverkopen telden kopers een hoger bedrag neer dan de vraagprijs, waardoor de gemiddelde verkoopprijs 1,3% hoger lag dan de vraagprijs.

Nieuwbouw als oplossing

De NVM pleit voor meer nieuwbouw om de markt voor bestaande koopwoningen minder krap te maken. De markt voor nieuwbouwwoningen herstelde zich enigszins na grote problemen in voorgaande kwartalen, toen bouwprojecten stillagen of niet doorgingen. Zo steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen op jaarbasis met 57% tot 6100. Maar vergeleken met enkele jaren geleden ligt dat aantal veel lager. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning daalde opnieuw, dit keer met 2,3%.

Gerelateerde artikelen