Kraft Heinz wil fuseren met Unilever

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz wil fuseren met Unilever. Het Brits-Nederlandse concern heeft een eerste voorstel daartoe evenwel afgewezen.

Dat heeft Kraft Heinz vrijdagmiddag bevestigd na een bericht op FT Alphaville, een blog van zakenkrant Financial Times.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. “Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie'', aldus de onderneming. Unilever was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Een fusie tussen de twee voedingsmiddelengiganten zou de sauzen van Calvé en Hellmann´s onder een dak brengen met die van ketchupmaker Heinz. Andere bekende merken die het Amerikaanse concern in Nederland voert zijn Honig, Brinta, De Ruijter, Venz en Roosvicee. Unilever is onder meer bekend van Ola, Becel, Knorr, Dove en Omo.

Mocht het tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz was goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten. De marktwaarde van Unilever bedraagt ruim 118 miljard euro, die van Kraft Heinz omgerekend zo'n 100 miljard dollar.

Het fusienieuws zorgde voor opwinding op de beursvloer in Amsterdam. Het aandeel Unilever schoot meer dan 10 procent omhoog en trok daarmee in een klap de AEX-index uit de rode cijfers. Het was- en voedingsmiddelenconcern geldt als een zwaargewicht op het Damrak. In de voorbeurshandel in New York kreeg Kraft Heinz er meer dan 3 procent bij.

(ANP)

Gerelateerde artikelen