KPMG: Nederland economisch zeer stabiel land

Nederland hoort economisch gezien bij de meest stabiele landen ter wereld. Dat stelt KPMG in de vandaag gepubliceerde Variables for Sustained Growth (VSG)

Nederland behoort met Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong en Noorwegen tot de landen die macro-economisch het meest stabiel zijn, over een kwalitatief goede infrastructuur beschikken en gekenmerkt worden door een hoog opleidingsniveau van de inwoners. Daarnaast zijn deze landen meer dan gemiddeld aangesloten bij de wereldeconomie en beschikken zij over zeer krachtige openbare instellingen. Dit komt tot uiting in duidelijke en kwalitatief goede regelgeving, heldere beleidsvorming, rechterlijke onafhankelijkheid en een overheid die effectief opereert. Al deze aspecten zorgen voor een solide basis die in het algemeen garant staat voor toekomstige economische groei en welvaart.

Verbondenheid met de wereldeconomie

“De productiviteit van landen wordt door een groot aantal factoren beïnvloed”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability. Tholen: “Eén ervan is de macro-stabiliteit van een land, stabiliteit die met name bepaald wordt door de tekorten en schulden van de overheid. Daarnaast is de mate waarin een land verbonden is met de wereldeconomie van groot belang voor toekomstige groei. Een grote betrokkenheid zorgt immers voor handel met andere landen, genereert directe buitenlandse investeringen en zorgt ervoor dat landen in aanraking komen met nieuwe technologieën. Vooral onze actieve stimulering van de buitenlandse handel bezorgt Nederland een hoge positie in de index. Daarnaast blinkt ons land uit in onze infrastructuur. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit van ons transportsysteem, maar ook om de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en financiële diensten.”

World Economic Forum

De VSG-index geeft de leiders van landen en ondernemingen volgens Tholen een goed beeld van de inspanningen die verricht moeten worden om hun prestatie naar een hoger niveau te brengen. Tholen: “In de aanloop naar het World Economic Forum in Davos, waar ook gesproken zal worden over de vraag hoe de wereldbevolking evenrediger kan profiteren van de economische groei, geeft het onderzoek een goed beeld van de onderwerpen waaraan de individuele landen aandacht zouden moeten besteden. Anders dan je zou verwachten, is het niet zo dat alleen de ontwikkelde landen zich ophouden in de top van de index. Hoewel de ontwikkelde landen in het algemeen goede posities innemen, zien we dat landen als Maleisië en Chili op kleine afstand volgen. Een bewijs van het feit dat landen met een geringer welvaartsniveau in staat zijn om een relatief hoge prestatie te realiseren.”

Beleidsmakers spelen grote rol

Uit het onderzoek van KPMG blijkt duidelijk dat het nationaal inkomen van een land niet bepalend is voor hun positie in de index. Tholen: “Beleidsmakers spelen een grote rol bij het verbeteren van het groeipotentieel van een land. Het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten kan er wel eens voor gaan zorgen dat het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk vermindert en het land een flinke daling maakt op de index. Een vermindering van het handelsverkeer kan immers een gevolg zijn en ook het kennisniveau in het land kan als gevolg van een daling van de migratie afnemen. En voor de Verenigde Staten geldt dat de recente presidentsverkiezingen en het nieuwe beleid dat daarmee samenhangt kan leiden tot een hogere of lagere score in de index.”

Gerelateerde artikelen