Komt Unilever-wet er toch?

Wetsvoorstel tegen dividendbelasting-vlucht wordt toch ingediend, ondanks kritiek Raad van State.

Het voorstel tot een spoedwet waarmee moet worden voorkomen dat bedrijven verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven, en op deze manier belasting ontwijken, gaat toch ingediend worden, ondanks flinke kritiek van de Raad van State.

De voorgestelde wet regelt dat aandeelhouders aan wie dividend wordt uitgekeerd een boete moeten betalen als het bedrijf verhuist naar een land waar er geen sprake is van zo’n dividendtax. De wet is vooral gericht op Uniliver. Dat kondigde al aan dat de voorgenomen verhuizing naar Londen niet zou doorgaan als de wet het zou halen: het Verenigd Koninkrijk kent geen dividendbelasting. Maar het bedrijf denkt dat het voorstel in strijd is met Europese afspraken en belastingverdragen.

De Raad van State lijkt het daarmee eens te zijn. De kans dat zo’n wet juridisch niet houdbaar is, is volgens de raad “zo groot dat zij invoering van deze exit-heffing niet verantwoord acht”. Volgens de indieners zijn de adviezen van de raad deels gebaseerd op onjuiste aannames, bijvoorbeeld over de vraag bij wie de boete terecht komt. De heffing moet namelijk worden betaald door de aandeelhouders, en niet het bedrijf.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) spreekt van een Raad van State-advies “waar het bloed ongeveer uit druipt. Ik heb nog niet eerder een kritischer Raad van State-rapport gezien in mijn perioden, maar ik ga er eerst even goed naar kijken.” De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog bespreken, maar kansloos is het voorstel niet. Naast de oppositie ziet ook een aantal coalitiepartijen wel wat in het plan.

(bron: ANP; foto: Mitchell Orr, Unsplash)

Gerelateerde artikelen