Komt er een guldenmark naast de euro?

Een tijdje terug belde een goede relatie mij op met de vraag wat mijn mening is over de Bitcoin. De koers van deze digitale munt is inmiddels opgelopen tot ruim 5000 euro per stuk.

De Bitcoin is een boeiende ontwikkeling. Er is voor velen behoefte aan een alternatief voor met name de euro. Dat is niet verwonderlijk, gezien de onvoorstelbare hoeveelheden schulden die de Europese Centrale Bank opkoopt. 60 miljard per maand. Mede daardoor loopt het vertrouwen in zo’n eenheidsmunt een risico. Bovendien veroorzaakt een monopolie zoals dat van de euro ook een tegenbeweging.

Normaal is een munteenheid gekoppeld aan één staat, zoals vroeger de gulden aan Nederland. Nu hebben we allerlei verschillende ‘bazen’ over de euro. Daar komt bij: vroeger moest je 20 tot 40 procent in goud hebben als garantie voor het in omloop gebrachte geld. Het onderpand is verdwenen en ons geld berust op onderling vertrouwen. 

Onlangs maakte VPRO Tegenlicht een uitstekende uitzending over dit onderwerp. Misschien wel hun beste. Vanaf het begin hadden we moeten kiezen voor een Noord Europese en een Zuid Europese munt. Een neuro en een zeuro. We zijn te snel aan de cultuurverschillen tussen Noord en Zuid voorbijgaan. Nu scheurt het verschil in productiviteit Noord en Zuid Europa economisch steeds verder uit elkaar. Veel economen zien dat de euro daarom in zijn huidige vorm zo niet kan doorgaan. 

Maar ja, wat is ons alternatief? Bij de Bitcoin ontbreekt het aan fundament en Nederland is inmiddels te klein om met een zelfstandige munt te opereren op de wereldeconomie.  Vanuit risicomanagement zijn er nieuwe verbanden nodig. Goede alternatieven. Economisch is Nederland sterk verbonden met Duitsland. Het mooiste zou zijn dat Duitsland en Nederland nu al een nieuwe munt zouden oprichten. Gewoon naast de euro. Als we samen met Duitsland een nieuwe munt gaan maken, dan gaan we dat beter doen dan de vorige keer. Beter dan de euro, namelijk: de guldenmark. 

Cees Vingerling bevordert vanuit zijn bureau Vingerling & Partners de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs

Gerelateerde artikelen