Knokpartij KLM – Schiphol naar volgende ronde

Knokpartij KLM - Schiphol naar volgende ronde
De luchtvaartmaatschappij stapt naar de rechter over verhoging havengelden.

KLM wil via de rechter proberen de recente verhoging van de havengelden op Schiphol teruggedraaid te krijgen. De maatschappij is daarvoor naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gestapt.

Afgelopen najaar werd bekend dat de haventarieven tot eind maart 2025 in drie stappen met 37 procent omhooggaan om klappen van de coronapandemie op te vangen. KLM probeerde via de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de verhoging te voorkomen.

Dat bezwaar, dat mede namens Air France, Transavia en Martinair werd ingediend, haalde evenwel niets uit. Daarom stapt KLM nu naar de rechter.

Schiphol zegt dat de hogere tarieven nodig zijn vanwege de coronacrisis. Doordat er veel minder reizigers waren tijdens de pandemie loopt het vliegveld volgens eigen schattingen 1,6 miljard euro aan inkomsten mis over de jaren 2020 en 2021.

Volgens KLM beschermt de ACM reizigers niet voor de hogere tarieven van “monopolist” Schiphol. In plaats daarvan worden ondernemersrisico’s van de luchthaven naar de maatschappijen doorgeschoven.

Meer partijen klagen over de hogere havengelden. De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA laat weten dat Schiphol en het Nederlandse toezicht “totaal geen rekening hebben gehouden met de uitzonderlijke omstandigheden die zijn ontstaan ​​door Covid-19”. Volgens de vereniging is de forse prijsverhoging niet redelijk en ook niet verstandig, want het zou schadelijk kunnen zijn voor de concurrentiepositie van de Nederlandse luchtvaart. IATA overweegt zelf ook nog juridische stappen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen