KLM stopt overheidskrediet en leent weer bij banken

klm overheidssteun
Overheidseisen over financiën en duurzaamheid vervallen.

Luchtvaartmaatschappij KLM geeft de mogelijkheid op om geld te lenen waarbij de overheid de terugbetaling garandeert. Het is de bedoeling dat de mogelijkheid om tot 2,4 miljard euro te lenen wordt vervangen door een kredietfaciliteit van de gebruikelijke banken waarmee KLM zaken doet. De planning is dat dit in april plaatsvindt.

Ten tijde van de coronacrisis kreeg KLM in totaal voor 3,4 miljard euro steun van de overheid, wat mogelijk was door tijdelijk soepeler regelingen van de Europese Unie omtrent staatssteun. Van dat bedrag was 1 miljard euro een directe lening, waar de luchtvaartmaatschappij 942 miljoen euro van gebruikte. Die lening werd in juni afgelopen jaar al afgelost. Daarnaast kon KLM geld lenen waarbij de overheid voor het grootste deel garant stond.

Aan de steun waren wel eisen verbonden. Zo moest KLM aan bepaalde voorwaarden over financiën, duurzaamheid en leefbaarheid voldoen. De kredietfaciliteit zou uiterlijk tot eind 2025 blijven bestaan.

Ook Air France gaat zijn laatste deel staatssteun van de Franse overheid aflossen. De Fransen kregen in totaal 3,6 miljard euro steun en voor vier miljard euro aan leenmogelijkheid waarvoor Parijs garant zou staan. Daarvan staan nu nog 1,2 miljard euro aan steun en 2,5 miljard euro aan gegarandeerde leningen uit, maar ook die moeten in april zijn afbetaald en vervangen door andere soorten leningen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen