Klimaatverandering risico nummer één voor verzekeraars

Toenemende claims als gevolg van natuurrampen.

Klimaatverandering is het meest urgente risico voor verzekeraars in Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat PwC in samenwerking met het Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI) heeft uitgevoerd.

Het rapport Insurance Banana Skins 2023 beschrijft de meest urgente risico’s waar de verzekeringssector wereldwijd de komende twee tot drie jaar mee te maken krijgt. Aan de enquête, die voor de negende keer werd gehouden, deden 589 professionals en betrokken specialisten in 39 landen mee.

Verzekeraars in Nederland worden geconfronteerd met toenemende claims als gevolg van natuurrampen en onzekerheden in de premiebepaling, wat het acceptatierisico verhoogt. Ze worden ook geconfronteerd met transitierisico’s met betrekking tot hun activa en zien de noodzaak om hun net-zero strategie te implementeren.

Wel wordt het beheersen van klimaatrisico’s steeds haalbaarder dankzij een betere beschikbaarheid van gegevens, modelleringsmogelijkheden en transparante rapportage.

Kunstmatige intelligentie (AI) is als een nieuwe ‘banana skin’ voor verzekeraars op de zesde plaats toegevoegd, hetgeen geen verrassing is.

“AI gaat de wereld en de manier waarop wij zakendoen veranderen”, zegt PwC-partner Amanda Korver-Heins. “Over de hele wereld zien wetgevers, risicomanagers en ethische specialisten AI als een echte bedreiging. De verzekeringssector vormt hierop geen uitzondering.”

“Sterker nog, eerder onderzoek toont aan dat de financiële dienstverlening de meest risicovolle sector is vanwege de vele digitale producten. AI biedt ook kansen voor verzekeraars zoals op het gebied van productiviteit, kwaliteit- en serviceverbetering, risicomanagement.”

Lees meer over het internationale onderzoek naar risico’s voor verzekeraars

 

Gerelateerde artikelen