Kleinere rentestap volgt afzwakkende inflatie

Begin volgend jaar kan de EU in een recessie belanden.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met 0,5 procentpunt verhoogd. Dat is iets minder fors dan de voorgaande twee keren toen er 0,75 procentpunt bij kwam. De inflatie in het eurogebied zwakte afgelopen maand iets af, na een piek aan het begin van de herfst. Onder meer de prijsstijgingen van energie vielen lager uit.

Het belangrijkste rentetarief staat nu op 2,5 procent, het hoogste niveau sinds eind 2008. Wel zien de beleidsbepalers van de centrale bank nog altijd de noodzaak om de rente nog “aanzienlijk” te verhogen in een “stevig tempo” om de inflatie weer omlaag te krijgen richting de twee procent. De inflatie zal komend jaar uitkomen op 6,3 procent voorziet de ECB nu. Pas in 2025 nadert die weer het gewenste niveau en komt de inflatie op 2,3 procent uit.

De kerninflatie, zonder de vaak sterk wisselende prijzen van voedsel en energie, loopt volgend jaar nog op. Dat komt omdat de hoge energieprijs in steeds meer zaken wordt doorberekend.

Hetzelfde geldt voor de hogere lonen die werknemers in veel bedrijfstakken afdwingen, maar die bedrijven ook willen terugverdienen. In 2024 daalt de kerninflatie, die goed de onderliggende trend weergeeft, weer.

De ECB waarschuwt verder dat de economie van de eurozone dit kwartaal kan krimpen en begin volgend jaar in een recessie terecht kan komen. Voor heel volgend jaar denkt de centrale bank dat de economie van de eurozone 0,5 procent in omvang toeneemt na een groei van 3,4 procent dit jaar. In 2024 en 2025 is er een groei van net geen twee procent.

De inflatie blijft waarschijnlijk veel langer hoog dan de Europese Centrale Bank (ECB) eerder voorzag. De hoge vraag van consumenten naar producten en diensten maakt die duurder en de in veel eurolanden zeer krappe arbeidsmarkt stuwt de lonen op, zei ECB-president Christine Lagarde donderdag.

Ook de hoge energieprijzen blijven waarschijnlijk een probleem, aangezien de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij is. De effecten daarvan worden in steeds meer prijzen doorgerekend en dat leidt ertoe dat prijzen over een steeds breder vlak stijgen. De inflatie is daardoor niet meer alleen gebaseerd op enkele categorieën.

De ECB stelt dan ook dat de rente zal moeten blijven stijgen om de economie ver genoeg af te remmen. Volgens Lagarde betekent dit dat de komende rentevergaderingen de rente waarschijnlijk ook nog met stappen van een half procentpunt omhoog gaan. De ECB neemt begin februari een volgend rentebesluit en daarna nog drie keer in de eerste helft van 2023.

(ANP)

Gerelateerde artikelen