Kleinere Amerikaanse banken vallen om

De ene na de andere kleinere Amerikaanse bank sluit de deuren, vooral op regionaal niveau. Op de lijst van potentiële omvallers staan 305 namen. Er vallen gemiddeld zo'n 3,4 banken per week. Onlangs werd nog Colonial BancGroup, een bank met 346 vestigingen in vijf staten in het zuiden van de VS, onder curatele gesteld.

Ze moet haar bezittingen doorverkopen aan een concurrent. Het omvallen van Colonial is het op vijf na grootste bankfaillissement in Amerika ooit. Volgens de FDIC kunnen vier andere banken de financiële druk niet langer aan. Daarmee komt de teller op 77, drie keer zoveel als in heel 2008, terwijl in 2005 en 2006 nog nul instellingen omvielen.

Bijzonder detail: de FDIC moedigt alle klanten van Colonial BancGroup aan hun fondsen naar andere banken te verplaatsen. Er kon geen koper gevonden worden. Colonial werd in 1981 opgericht, is snel gegroeid dankzij overnames en de vastgoedzeepbel in staten zoals Florida. De bank is met 25 miljard dollar onder beheer gemiddeld honderd keer zo groot als de andere banken die dit jaar moesten sluiten.

Een concurrerende regionale bank neemt de vestigingen over, evenals een deel van de schulden. Ook de overheid springt bij. De afhandeling kost de FDIC minstens 2,8 miljard dollar, mogelijk een van de duurste afwikkelingen ooit. Welke banken mogelijk nog meer omvallen houdt de FIDC met het oog op paniek geheim. Wel geeft ze aan dat de lijst lang is, maar liefst 305 banken, tegenover negentig vorig jaar.

Gerelateerde artikelen