Klanten BNG terughoudend met investeringen

Overheden, woningcorporaties en zorginstellingen blijven ondanks de lage rente terughoudend met investeringen. Dat merkte kredietverstrekker BNG maandag op in zijn halfjaarbericht.

BNG verstrekte in de eerste jaarhelft voor 4,7 miljard euro aan nieuwe kredieten, tegen 5,1 miljard euro een jaar eerder. Met name bij woningcorporaties blijft de investeringsbereidheid achter door veranderde regelgeving. De bank voor lagere overheden en instellingen met een maatschappelijk belang zag de kredietportefeuille een fractie slinken tot 88,8 miljard euro.
De lage rente, een gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), nam wel een hap uit de winst van BNG. Die beliep over de eerste jaarhelft 126 miljoen euro, 29 miljoen euro minder dan een jaar eerder.
De gevolgen van het brexit-referendum, waarin de Britse bevolking eind juni koos voor een toekomst buiten de Europese Unie, zijn volgens BNG voorlopig nog beperkt. Afgezien van de sterke daling van het Britse pond, de aandelenkoersen van banken en de rentetarieven, ziet de bank geen structurele wijzigingen in de risicoperceptie op de financiële markten.
BNG verwacht dat het totaalbedrag aan nieuwe langlopende leningen over heel 2016 licht lager zal uitkomen dan vorig jaar. Aan voorspellingen over de winst waagt de bank zich niet in verband met de vele onzekerheden die nog boven de markt hangen.
FMO, de staatsbank die investeert in ontwikkelingslanden, sprak in zijn halfjaarbericht eveneens van grote onzekerheid en voorzichtigheid. Daar zijn vooral de lage grondstoffenprijzen en magere groei van de wereldeconomie debet aan. De totale investeringsportefeuille van FMO daalde in de eerste jaarhelft van 9,3 miljard naar 8,9 miljard euro. De nettowinst zakte van 98 miljoen naar 57 miljoen euro.
 
(ANP)
 

Gerelateerde artikelen