Kardan genoteerd aan Euronext Amsterdam

fallback
De Kardan Groep (Kardan) en Euronext NV kondigen aan dat Kardan vandaag een beursnotering heeft gekregen aan Euronext Amsterdam. Kardan zal ook een notering krijgen aan de aandelenbeurs van Tel-Aviv. De nominale waarde per aandeel bedraagt EUR 0,20. De openingskoers van het aandeel op Euronext Amsterdam bedroeg vandaag omstreeks 12.30 uur EUR 1,91, hetgeen overeenkomt met een totale marktkapitalisatie van ongeveer EUR 116 miljoen. "Kardan biedt Nederlandse en Europese investeerders een unieke kans", aldus Hagai Harel, CEO van Kardan. "We zijn een internationale investeringsmaatschappij met een focus op 'high growth' investeringen, waarin we meerderheidsbelangen nemen. Kardan richt zich op waardecreatie voor haar aandeelhouders en was daarin tot op heden zeer succesvol. In 1991 was de waarde van onze onderneming $ 3 miljoen, inmiddels is dat aangegroeid tot circa $ 150 miljoen. Wij zijn verheugd over onze notering aan Euronext Amsterdam aangezien dit de mogelijkheid geeft ons expansiebeleid te versterken en ons groeitempo te handhaven."

George Möller, Chief Operating Officer van Euronext, voegt toe: “We zijn blij om Kardan te mogen verwelkomen op onze beurs, als de eerste nieuwe listing in Amsterdam dit jaar. Met een notering op de aandelenbeurs van Tel-Aviv sinds 1993 en opname in de Tel-Aviv 100 heeft Kardan al een lange staat van dienst als beursgenoteerde onderneming. Dat Kardan, een internationaal georiënteerde groeionderneming, haar keuze heeft laten vallen op Euronext onderstreept onze positie als vooraanstaande Europese beurs, en toont aan dat we interessante mogelijkheden bieden aan dit type ondernemingen.” Van der Hoop Effektenbank NV trad op als Listing Agent van Kardan NV First Dutch Capital BV was de Corporate Finance adviseur van van der Hoop Effektenbank. Houthoff Buruma is de juridisch adviseur van Kardan NV.

Over Kardan
Algemeen
Kardan heeft een unieke structuur als internationale investeringsmaatschappij met sterk ondernemerschap en een actieve betrokkenheid van het management bij de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd. De Groep is voornamelijk actief in drie sectoren: vastgoed, financiële dienstverlening en infrastructuur. Kardan werd in 1991 gewaardeerd op $3 miljoen, het heeft momenteel een beurswaarde van circa $150 miljoen. Het aantal werknemers actief binnen de Kardan Groep bedroeg op 31 december 2002 ongeveer 2.500.

Vastgoed
Kardan startte haar vastgoedactiviteiten in Europa in 1994. Via haar dochteronderneming GTC International BV is Kardan betrokken bij de actieve marketing en ontwikkeling van vastgoedprojecten in Polen, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Servië. Projecten van de Groep omvatten kantoorcomplexen, woningen en winkelcentra. De projecten omvatten in totaal circa 1 miljoen m2 bouwgrond in verschillende stadia van ontwikkeling.

Financiële dienstverlening
Kardan is haar activiteiten op het gebied van financiële dienstverlening gestart in 1994, via TBIH Financial Services Group NV (“TBIH”). TBIH is een leidende speler op het gebied van verzekeringen en pensioenen in diverse landen in Centraal en Oost Europa. Het is meerderheidsaandeelhouder van de grootste verzekeraar in Bulgarije, de op twee na grootste verzekeraar in Roemenië en de grootste pensioenbeheerders in Bulgarije, Slowakije, Servië en Georgië. De onderneming is ook actief in verzekeringen in Kroatië, Georgië, en Bosnië-Herzegovina. In 2002 is TBIH gestart met financiële dienstverlening op het gebied van leasing, consumentenkredietverstrekking en asset management in Bulgarije, Roemenië en Slowakije. De pensioenfondsen van TBIH hadden per 31 december 2002 in totaal bijna 1,2 miljoen leden.

Infrastructuur
Tahal, het Israëlische overheidsbedrijf voor infrastructurele werken op het gebied van water en riolering, werd in 1996 geprivatiseerd en werd in 2001 een volledige dochteronderneming van Kardan. Tahal heeft de afgelopen 50 jaar brede internationale ervaring opgedaan op het gebied van watermanagement in ontwikkelende landen. Kardan heeft daaraan ervaring toegevoegd op het gebied van infrastructurele turn-key en B-O-T (Build-Operate-Transfer) projecten. Tahal is actief in Centraal en Oost Europa, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Israël.

Euronext is ontstaan uit de fusie van de effecten- en derivatenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs in september 2000. De Euronext Group is sindsdien verder uitgegroeid via BVLP (de Portugese effecten-en derivatenbeurs) en LIFFE ( London International Financial Futures and Options Exchange). De derivatenactiviteiten van Euronext en LIFFE zijn samengebracht onder Euronext.liffe. Per 31 december 2002 waren 1484 ondernemingen genoteerd aan door Euronext gereguleerde markten, goed voor een marktkapitalisatie van EUR 1477 mrd. In 2002 bedroegen de via het centrale elektronische orderboek verhandelde volumes EUR 1570 mrd. en werden 697 miljoen futures en optiecontracten verhandeld op de derivatenmarkten, wat Euronext de grootste beurs van Europa maakt.