Kantoorruimte leegstand stijgt voor het eerst sinds 2015

Bezettingsgraad kantoren daalt

De leegstand van kantoorruimte in Nederland is voor het eerst sinds 2015 weer gestegen. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers. In het laatste kwartaal van vorig jaar stonden 2100 gebouwen leeg, een stijging van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het ANP.

Oorzaken divers

Naast de toenemende populariteit van thuiswerken, spelen ook het oplopend aantal faillissementen en de beperkte groei van kantoorbanen een rol. Bedrijven stellen bovendien steeds hogere eisen aan kantoorruimte. De gebouwen moeten kwaliteit en comfort bieden en voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen. Daardoor komt er steeds meer concurrentie tussen vastgoedbedrijven. Kantoren die niet beschikken over energielabel A+ of hoger, staan gemiddeld twee jaar leeg.

Gevolgen voor de vastgoedmarkt

Vastgoedbedrijven zullen zich genoodzaakt zien hun prijzen te verlagen om huurders te trekken. Ook zullen ze meer moeten investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van hun kantoren. Het is nog onduidelijk of de stijgende leegstand een structurele trend is. De komende jaren zullen uitwijzen of de vraag naar kantoorruimte zich herstelt of dat de trend van thuiswerken doorzet.

Gerelateerde artikelen