Kans op wanbetaling sinds begin crisis niet zo hoog geweest

De gemiddelde kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven daalde het eerste kwartaal van 2012 van A naar BBB en blijft op hetzelfde niveau in het tweede kwartaal van 2012. Dit maakt het voor bedrijven belangrijker om kredietinformatie aan te vragen vóórdat ze op rekening gaan leveren, aldus Graydon.

De Nederlandse economie kan in 2012 verder groeien wanneer bedrijven de  kredietwaardigheid van bedrijven beter controleren. Dat stelt kredietinformatiebureau Graydon.  

“Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven zelf; zij moeten de financiële status van hun klanten en relaties tegen het licht houden nog voordat transacties worden gesloten, zodat zij de betaaltermijn en de kans op wanbetaling kennen”, verduidelijkt woordvoerder Saskia van den Boom.
______________________________________________________________________________
In 5 dagen alle aspecten van werkkapitaal optimalisatie | 35 PE Punten
Wilt u de financiële structuur van uw organisatie verbeteren en daarmee een betere cash- concurrentiepositie bereiken? Volg dan de vijfdaagse Masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Ontvang praktische tips, laat u inspireren door een business case en volg de interactieve management game. Meld u direct aan.
______________________________________________________________________________

Omzet van bedrijven resulteert pas in winst wanneer een klant de afgenomen dienst of het product volledig heeft betaald. Als een klant zijn betalingsverplichting niet nakomt dan verdampt de omzet letterlijk. “En wanneer daarnaast overheidsinstanties en bedrijven hun rekeningen op tijd gaan betalen kan dit het bedrijfsleven miljarden opleveren. Dat geeft de Nederlandse economie een belangrijke positieve impuls.”

Uit de Graydon kredietmonitor blijkt dat de volgende sectoren in het tweede kwartaal van 2012 relatief gezien de meeste bedrijven met een grote kans op wanbetaling kennen: de voedings- en genotmiddelen (19% kent een hoog tot zeer hoog risico), chemie en farmacie (16% kent een hoog tot zeer hoog risico) en de elektrotechniek (14% kent een hoog tot zeer hoog risico).

Bron: Graydon

Gerelateerde artikelen