Kamp: 2016 was voor Nederland een succesvol en innovatief jaar

Nederland staat er economisch goed voor en loopt internationaal zelfs voorop aldus Minister Kamp van Economische Zaken.

De economie oversteeg in 2016 het niveau van voor de crisis van 2008, de daling van de werkloosheid zette door, Nederland werd de vierde meest concurrerende economie wereldwijd en Europees innovatieleider. “Deze, maar ook vele andere resultaten laten zien dat Nederland internationaal voorop loopt,” aldus minister Kamp van Economische Zaken.

Drie kwartalen economische groei
Dat de Nederlandse economie er goed voor staat blijkt ook uit de stabiele groeicijfers. In de eerste drie kwartalen groeide de economie drie keer met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De groei over heel 2016 zal boven de 2 procent uitkomen.

Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in ruim negen jaar en het producentenvertrouwen is sinds september 2014 onafgebroken positief. Nederlanders besteden meer en de investeringen nemen toe.

Minder mensen werkloos, stijgend aantal banen
Sinds begin 2016 waren 86.000 mensen minder werkloos en steeg het aantal banen met 150.000. “De sterke daling van de werkloosheid en de sterke stijging van het aantal banen zijn wat mij betreft de belangrijkste economische resultaten van 2016,” aldus de minister.

Ook internationaal heeft Nederland dit jaar uitstekende resultaten geboekt. In 2016 steeg Nederland naar de vierde plaats op de mondiale lijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum.

Hoge kwaliteit onderwijs en innovatievriendelijk bedrijfsklimaat

Van de 28 landen van de Europese Unie is Nederland de meest concurrerende economie. Wereldwijd staan onze efficiënte infrastructuur, de hoge kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidszorg en het innovatievriendelijke bedrijfsklimaat zeer goed aangeschreven.

De doelstelling van het kabinet om de regeldruk voor burgers, bedrijven en professionals met 2,5 miljard euro te verlagen is in 2016 gehaald. Kamp: “Daar gaan we in het nieuwe jaar onverminderd mee door.”

Gerelateerde artikelen