Juridische splitsing ABN Amro en RBS afgerond

De onderdelen van ABN Amro die door de Nederlandse Staat zijn verworven, vormen weer een onafhankelijke bank. Een woordvoerder van ABN Amro liet weten dat de juridische splitsing van ABN Amro en The Royal Bank of Scotland (RBS) is afgerond.

Volgens de woordvoerder is het een grote stap op weg naar een volledig zelfstandig ABN Amro. Beide banken zijn onafhankelijk maar vallen nog wel onder één bestuur. 

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm gaf in een persbericht aan dat hij blij is dat er een belangrijke mijlpaal in het splitsingsproces bereikt is. “We zijn nu een stap dichter bij de vorming van twee onafhankelijke banken; ABN Amro bank en The Royal Bank of Scotland NV. Een en ander zou niet mogelijk geweest zijn zonder de enorme bijdrage van de werknemers van beide banken.”

Naar verwachting wordt het Nederlandse deel van ABN Amro binnen twee maanden uit de holding gehaald en wordt dan ondergebracht in een nieuwe, door de Staat opgerichte, holding samen met Fortis Bank Nederland. Dat zal wel moeten worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Na die overname wordt de nieuwe ABN Amro Bank een zelfstandige bank met een nieuwe raad van bestuur en raad van commissarissen, volledig losstaand van RBS. Ook worden nieuwe bestuurders en toezichthouders voor de Royal Bank of Scotland (RBS) NV benoemd, die gaan werken onder toezicht van DNB.

 

Gerelateerde artikelen