Jumbo volgt Albert Heijn in duurzaam beleid

Jumbo komt voor het eerst met beleid rond mensenrechten en duurzaamheid.

De supermarkt gaat zijn productieketens onder meer op mensenrechtenschendingen doorspitten en jaarlijks de voortgang rapporteren. Albert Heijn scherpte eerder dit jaar ook het beleid voor mensenrechten en duurzaamheid aan.

Jumbo gaat drie keer per jaar onderzoeken hoe het met mensenrechten zit in ontwikkelingslanden waar het opereert. Vrouwenrechten en eerlijke loon voor de werknemers staan hierbij voorop. Daarnaast is Jumbo van plan om de beloningen van medewerkers zoals inkoopmanagers te koppelen aan duurzaamheidsdoelen.

Volgens de maatschappelijke organisatie Oxfam Novib, die afgelopen jaar een campagne startte voor duurzaam beleid bij Nederlandse supermarkten, gaan Jumbo en Albert Heijn even ver in hun ambities. De andere grotere supermarktketens, zoals Aldi, Lidl en Plus maar ook AH-moederbedrijf Ahold Delhaize, kunnen volgens de organisatie niet achterblijven. Plus laat weten door samenwerking in de hele keten risico’s op bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen en milieuschade te willen beperken en zo te werken aan een verduurzaming van de productieketen.

Profiteren van duurzaamheid

Theo van Houten, hoofddocent management accounting en onderzoeker bij het lectoraat Financial control aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, schrijft in zijn nieuwste boek 'Duurzame bedrijfsvoering' dat financials een beroepsgroep is die kan profiteren van verduurzaming, met name voor controllers, accountants, financieel adviseurs en fiscalisten.

1 Controllers

Het management heeft meer behoefte aan sparringpartners die meedenken met de verbetering van de bedrijfsvoering. De nieuwe controller denkt actief mee met het management over kansen die nieuw overheidsbeleid biedt en de bedrijfsprocessen om te verduurzamen.

2 Accountants

Omdat duurzame organisaties ook transparant zijn over hun sociale en ecologische prestaties, rapporteren ze hier ook over (integrated reporting). Die extra rapportages worden gecontroleerd, wat betekent dat accountants hun werkgebied en daarmee hun omzet en werkgelegenheid kunnen uitbreiden als zij kennis hebben omtrent duurzaamheidsrapportages.

3 Financieel adviseurs

Duurzaamheid biedt voor deze beroepsgroep grote kansen. Enorme bedragen aan voedsel en kleding worden tegen dumpprijzen verkocht of weggegooid omdat ze over de datum of uit de mode zijn. Door betere samenwerking tussen afnemers en leveranciers kan het werkkapitaal tot een minimum beperkt blijven. Daarvoor zijn vormen van supply chain finance ontwikkeld, zoals reverse factoring, pay on production en systemen voor risicodeling.

4 Fiscalisten

Duurzaamheid gaat grote gevolgen krijgen voor de fiscale wetgeving. Ten eerste zal de wetgeving verder vergroenen: milieubelastende productie en consumptie zal zwaarder worden belast, terwijl de belasting op inkomen uit arbeid wellicht daalt. Ook zal het belastingstelsel waarschijnlijk worden ingezet om verdere sociale tweedeling in de maatschappij tegen te gaan.

.
.

 

Gerelateerde artikelen