Jetten: energiefirma moet prijsstijging tijdig aankondigen

Jetten begrijpt dat bedrijven ingrijpen, maar ze moeten wel de regels volgen.

Energieminister Rob Jetten wil dat alle energiebedrijven zich “per direct” houden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van hun klanten over aanstaande tariefwijzigingen.

De toezegging van Eneco dat het zich vanaf 1 november aan de wet houdt, vindt hij onvoldoende, zegt hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Diverse energieleveranciers kondigden de afgelopen twee weken prijsverhogingen aan die al op 1 oktober ingaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet vrijdag weten dat dit in strijd is met de wet. Jetten begrijpt dat bedrijven ingrijpen gezien de sterk gestegen inkoopprijzen, maar ze moeten dan wel de regels volgen.

Het oordeel van de ACM was “kraakhelder”, aldus Jetten. Volgens hem voert de toezichthouder ook “indringende gesprekken” met de sector. Als die gesprekken er niet toe leiden dat bedrijven “per direct en met terugwerkende kracht” de wet naleven, gaat de minister ervan uit dat de ACM handhavend optreedt.

Dat energiebedrijven in hun kleine lettertjes hebben staan dat prijsveranderingen minstens tien dagen vooraf moeten worden aangekondigd, is “irrelevant”, zegt Jetten. “De wet zegt dertig dagen”. Juist in de huidige, onzekere tijden met sterk oplopende prijzen van levensonderhoud, is het volgens de minister zaak dat bedrijven zich daaraan houden.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag een prijsplafond voor gas en stroom aan dat huishoudens tot een bepaald verbruik gaat beschermen tegen exorbitante prijsstijgingen. Jetten noemt de laat aangekondigde prijsverhogingen “een donderslag die het vertrouwen teniet doet”.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met plannen komt om consumenten beter te beschermen tegen de grillen van de energiemarkt. Overstappen naar een andere leverancier is momenteel bijna onmogelijk. Als er al contracten worden aangeboden, is dat alleen tegen extreem hoge prijzen. “Consumenten zitten klem”, concludeert VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Foto Rob Jetten: D66/Wikimedia

Gerelateerde artikelen